Darázsfészek, de lehet, hogy Ferdinánd-tekercs? Mindkét néven hallottam már, tudom, hogy a két sütemény nem egészen ugyanaz, de sajnos az internetes nyomozásom során is ellentétes infókhoz jutottam. Nálunk ezért marad darázsfészek a neve :)
3 dl langyos, cukrozott tejben felfuttatok 3 dkg élesztőt.
Összekeverek 3 egész tojást két evőkanál porcukorral, hozzáadok fél kiló lisztet, a felfutatott élesztőt a tejjel együtt és 10 dkg olvasztott vajat. Összedagasztom, és egy óra alatt a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket:
- összekeverek 15 dkg puha vajat 8 dkg porcukorral
- rumba áztatok 5 dkg mazsolát
- durvára aprítok 1-2 maréknyi diót.
A megkelt tésztát kb. 1 cm vastag téglalapra nyújtom. Megkenem a vajas cukorral, rászórom a lecsepegtetett mazsolát és a diót, majd felcsavarom. Kb. két cm vastag szeletekre vágom, és egy vajjal kikent tepsibe teszem őket, nem túl szorosan.
Összekeverek 2 dl tejszínt egy csomag vaníliás cukorral és 15 dkg porcukorral. Az öntet 2/3-át rálocsolom a tekercsekre.
200 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütöm, majd a maradék öntetet rálocsolva még negyed óra alatt készre sütöm.