Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Ecetes hal

2022. november 11. - Oliva receptjei

p1110153.JPG

Errefelé a Szigetközben az a mondás járja, hogy nem is igazi horgásztanya az, ahol a betérő vendéget a gazda nem tudja ecetes hallal megkínálni! Horgásztanyám nincs, az ecetes halat viszont szeretem, így csinálom:
Először a páclevet készítem el. Mennyiségeket nehéz írni, kóstolgatni kell, hogy a saját ízlésünk szerinti arányokat eltaláljuk.
Egy nagy jénaiba vizet öntök, kb. a tál feléig. Beleteszek
egy evőkanál sót,
egy evőkanál cukrot,
kb. fél deci ecetet. Jól elkeverem, hogy a fűszerek feloldódjanak.

Jön még bele:
egy egész citrom felkarikázva
egy vöröshagyma, tisztítva és felkarikázva
1 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 teáskanálnyi mustármag
1 teáskanálnyi koriandermag
2-3 babérlevél
pár szem egész feketebors és borókabogyó (utóbbi elhagyható)
kb. fél deci olívaolaj (v. más étolaj)
Most jön a kóstolgatás és utánfűszerezés.

Ezután a szokott módon a halszeleteket kirántom, és még forrón beteszem a lébe.
A lényeg, hogy a páclé jó ellepje a halakat. Lefedem és hűtőben legalább két napig pihentetem.
Nem árt azért egy nap után ránézni: ha a halszeletek nagyon „megitták” a levet, kicsit utána kell pótolni.

Van aki fordított módszerrel csinálja, a kihűlt halszeletekre önti a felforralt páclevet.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9817976232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása