Ez megint egy gyerekkori kedvenc ételem, serdülő kamaszként 10-12 darabot gond nélkül bevágtam belőle! Ma már 4 darabtól teljesen jóllakok.
A mennyiségek most négy főre szólnak.
Fél kilogramm kis kockára vágott sertéshúsból pörköltet főzök.
Közben elkészítem a krumplis tésztát, ami teljesen ugyanaz, mint amit szilvásgombóchoz is készítek, vagyis: megfőzök fél kg krumplit, összetöröm, hozzáadok egy tojást, és annyi lisztet, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjak (kb. annyi lisztet felvesz, mint amennyi a krumpli volt, de sok múlik a krumpli liszttartalmától).
A tésztát kinyújtom, fél-egy cm vastagságúra, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágom. Nekem így 4 sorban és 6 oszlopban 24 négyzetem lett. Minden tésztakocka közepére teszek egy kis húst (előtte a pörköltből kimerem és kicsit lecsepegtetem, hogy ne áztassa el a tésztát), majd gombócokat formálok.
A kész gombócokat forró, enyhén sós vízben kifőzőm (kb. 10 perc alatt).
A visszamaradt pörköltszaftot és kimaradó húst kevés tejföllel felmelegítem, és a kifőtt, lecsepegtetett gombócokat ide visszaszedem. Tálaláskor még teszek rá némi tejfölt.