Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Fácánmell gróf Széchenyi-módra

2022. november 17. - Oliva receptjei

p1140610.JPG

Szeretem azokat az ételeket, amelyek anélkül varázsolnak el különleges ízvilágukkal, hogy az elkészítésükhöz szakácsakadémiai végzettség kellene. Sajttal és sonkával töltött csirkemellet ugyanis biztosan minden háziasszony készített már – itt a technika szinte ugyanaz, csak az alapanyagok különböznek.

Hozzávalók:
2 fácánmell
kb. 20 libamáj, nyolc egyforma szeletre vágva (kb. fél cm vastag)
1 vargányagomba, hosszában felszeletelve (4 szelet gomba kell)
4 vékony szelet szalonna
10 kelkáposztalevél, csíkokra vágva és leforrázva
10 dkg szalonna, kis kockákra vágva
1 nagy alma, felkarikázva és kimagozva
fél dl tejszín
só, bors
majoranna
vaj
A fácánmelleket óvatosan kifilézem, 4 darab mellfilét kapok. A csontokat egy kis lábosban kevés vajon lepirítom, majd felöntöm kevés – kb. 2 dl – vízzel, és fedő alatt lassan főzöm – nagyjából másfél óráig. Semmi fűszer nem kell hozzá, ha elkészült leszűröm és picit sózom és félreteszem.
A mellfiléket félig bevágom és kiterítem. Sózom, borsozom és megszórom majorannával.
A májat kevés konyakkal meglocsolom. Két májszelet közé egy szelet gombát teszek, majd ezt a csomagocskát a mellfilé egyik felére teszem. Ráhajtom a másik felét, és körbecsavarom egy szelet szalonnával, hogy egyben maradjon.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Egy serpenyőben vajat hevítek, a filéket mindkét oldalunkon 1-1 percig pirítom, majd átteszem őket egy sütőtálba. Aláöntöm az olvasztott vajat, és takarás nélkül szűk negyed óra alatt megsütöm az előmelegített sütőben. (Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad!)
Közben a serpenyőben megpirítom a szalonnakockákat. Ha sok zsírt enged, akkor a felesleget leöntöm, majd mehet hozzá a forrázott kelkáposzta. Ráöntöm a csontokból főzött fácánlevest, a tejszínt, majd fűszerezem fehérborssal, majorannával és csipet őrölt köménnyel. Só nem kell, mert a szalonna és a fácánlé már sós. Lefedem és kb. 8-10 perc alatt készre párolom.
Egy másik serpenyőben vajon megsütöm az almakarikákat – és már tálalhatok is!
Tippek:
- ha filézett fácánmellünk van, és nem tudunk fácánlevest készíteni, akkor a káposzta párolásához használhatunk más maradék húslevest, esetleg csak vizet (nem kell sok)
- a köret receptjén annyit változtattam, hogy a káposzta mellé dobtam két maréknyi előfőzött krumplikockát is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9517981268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása