Készülhet desszertnek, vagy egy kiadósabb leves után második fogásként is.
Hozzávalók:
4 dkg puha vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg túró
7 dkg finomliszt
10 dkg zsemlekocka
3 alma
fél citrom leve és lereszelt héja
2 evőkanál tejföl
csipetnyi só
a tetejére: porcukor, vaj, fahéj.
Először habosra keverem a vajat a tojással, tojássárgájával és a vaníliás cukorral, majd belekeverem a túrót is.
Az almákat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, és az összes többi hozzávalóval együtt a túrós krémhez keverem. Egy órára hűtőbe teszem.
Vizes kézzel galuskákat formázok, és gyöngyözve forró vízben, lefedve 10 perc alatt megfőzöm. Szűrőkanállal kiszedem.
Tálaláskor meglocsolom olvasztott vajjal, meghintem porcukorral és fahéjjal (vagy mákkal, darált dióval stb. – ízlés szerint