Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Ázsiai tésztabatyu - Gyoza

2024. március 20. - Oliva receptjei

img_0446.jpg

Régóta szerettem volna ezt az ételt elkészíteni, de a batyu speciális formázása mindig visszatartott. Aztán végül is rászántam magam, és nem is volt olyan nehéz, mint azt a videók alapján gondoltam, szerintem elsőre is egész szépre sikerültek. Gyakorlat híján persze kissé ugyan időigényes volt, de nem vészes, szerintem bátran vágjatok bele! A leírás bonyolultabb, mint az elkészítés. Most egy húsmentes tölteléket választottam, de biztosan ki fogom próbálni másfajta töltelékkel is. Ebből a mennyiségből 14 db lett.

 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg finomliszt

2,1 dl forró víz

1 csipet só.

 A töltelékhez:

25 dkg gomba

1 hüvelykujjnyi gyömbér

2 tojás

2 szál újhagyma

2 evőkanál szójaszósz.

A tálaláshoz: szójaszósz és szezámmag.

 A tésztához a lisztet és a sót egy tálban elkeverem. Hozzáöntöm a forró vizet és villával elkeverem, hogy nagyjából összeálljon, majd gyúródeszkára borítva sima tésztává gyúrom (a forró víz miatt használok villát). Kétfelé osztom a tésztát, és egy nejlonzacskóba téve pihentetem 20-30 percig.

 Közben elkészítem a tölteléket: a két tojást felverem, majd teflonserpenyőben egy kevés olajon megsütöm, mint a palacsintát (mindkét oldalát megsütöm).

Vágódeszkára csúsztatom, és apróra darabolom.

Szintén apró kockákra vágom a gombát, a hagymát és a gyömbért is (lehet aprítógépben is, de ne legyen túl pépes). Az összes aprított hozzávalót összekeverem és meglocsolom szójaszósszal.

 A pihentetett tésztacipókat kb. 3-4 cm átmérőjű, egyforma vastagságú rudakká sodrom, majd éles késsel mindegyiket 7 darabra vágom. Az így kapott korongokat lisztezett felületen kb. 10-12 cm átmérőjű körökké sodrom, a vastagsága kb. 1-2 mm.

Elosztom rajtuk a tölteléket úgy, hogy a töltelék a kör közepén legyen kiterítve, a szélén körben 1 cm szabadon maradjon. Akinek nincs kedve a speciális formázáshoz, csak simán hajtsa félbe és ragassza jól össze a széleit, de aki szeretné, az alábbi videó alapján hajtogassa meg (ha nem elérhető a videó, a youtube-on például a „gyoza folding” keresőszó beírásával lehet találni segítséget):

Formázás videó

  Ezután jön a párolás: egy nagyobb teflonserpenyőt érdemes hozzá használni, aminek van fedője is.

A serpenyőbe 1-2 kanál étolajat öntöttem, felforrósítottam és a sima felükkel lefelé betettem a batyukat. Kb. 3 percig sütöttem, amíg aranybarna lett az aljuk (Nem maximum hőfokon sütöttem, de a közepesnél azért erősebben, nálam a 14 fokozatú főzőlapon a 11-es elég volt.) Amikor szépen megsült az alja, ráöntöttem 0,8 dl vizet, lefedtem és kb. 10-12 perc alatt megpároltam. A pároláshoz még egy kicsit visszavettem a hőfokot (én 8-asra), és mire a víz „eltűnt” a serpenyőből, a batyuk is készre párolódtak.

 Tálaláskor szezámmaggal kevert szójaszószt adtam mellé mártogatósnak.

Főzés előtt a töltött batyuk:

img_0445.jpg

Túrós stollen marcipánnal

img_0078.jpg

Ezt a stollent akkor sütöm, amikor nem akarok kelt tésztával bíbelődni: nagyon egyszerű az elkészítése, ezért kisebb konyhai gyakorlattal rendelkezők is nekiállhatnak. Túrót pedig azért szeretek belegyúrni, mert lazítja a tésztát és nem szárad ki olyan könnyen. Eritrittel készítem, de természetesen hagyományos kristálycukorral is  tökéletes.

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

2 tojás

10 dkg eritrit (vagy 10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg szeletelt mandula

8 dkg kandírozott narancshéj (mazsola is lehet)

1-2 evőkanál rum

12 dkg puha vaj

25 dkg túró (krémesebb fajtát szoktam ehhez venni, nem a rögöset)

20 dkg marcipánmassza

 A tetejére: 2-3 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál porcukor

 Először összekeverem a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és az eritritet. Utána beleteszem a lazán felvert 2 tojást, a lágy vajat, túrót, rumot, mandulát és kandírozott gyümölcsöt, és az egészet összegyúrom. Zárható dobozba teszem (vagy folpackba csomagolom) és a hűtőben 30-40 percig pihentetem.

 Pihentetés után enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, kb. 1 cm vastagságúra – nagyjából 30x40 cm-es lesz. A marcipánmasszát is kinyújtom 2 mm vastagra: ugyanolyan hosszú legyen, mint a tészta, de annál kb. 10 cm-rel keskenyebb. Ráfektetem a marcipánt a tészta közepére, így a marcipán a tészta hosszanti irányban a tészta mindkét végéig kiér, de a rövidebb oldalak mentén 5-6 cm-rel rövidebb. A tésztát szorosan feltekerem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Ha nincs kedved a marcipánt kinyújtani, akkor kisebb kockákra vágva, egyenletesen elosztva szórd a kinyújtott tészta tetejére, és így csavard fel – ugyanolyan finom lesz a végeredmény).

 A stollent 175 fokon 45 perc alatt sütöm készre. A sütőből kivéve egy kenőecset segítségével elosztom rajta az olvadt vajat, majd megszórom porcukorral.

Gőzgombóc

img_5606.jpg

Pihe-puha tésztagombóc házi szilvalekvárral töltve, mákkal gazdagon megszórva és vaníliasodóval körítve: kell ennél jobb desszert?
Hozzávalók négy gombóchoz:
1,5 dl tej
1,2 dkg friss élesztő
1,5 dkg cukor
25 dkg finomliszt
csipet só
fél tojás
diónyi puha vaj
fél citrom reszelt héja
4 evőkanál szilvalekvár
A tálaláshoz: darált cukros mák, kevés olvasztott vaj, vaníliasodó.

Az élesztőt cukros tejben felfuttatom.
A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sót, a fél tojást (én úgy szoktam, hogy kicsit felverem és úgy könnyebb elfelezni), a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Dagasztógéppel elkezdem kidolgozni, amikor már a tészta összeállt, a vajat is hozzáadom és sima, könnyű tésztává dagasztom. Fél óráig kelesztem.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és négy részre osztom. Kézzel kicsit kilapítgatom, a közepébe teszek egy kanál lekvárt, majd óvatosan összegombócozom. Letakarva további 15 percet pihentetem.
Közben egy nagy fazékba vizet teszek és beleteszem a párolóbetétet (a víz legfeljebb a betét aljáig érjen). Én egy sütőpapírt is szoktam a betétre tenni, hogy a tészta ne dagadjon bele a pároló lyukaiba. A négy gombócot a betétre teszem, a vizet felforralom, majd az edényt lefedem és a gőzben nagyjából 15 perc alatt elkészülnek a gombócok.

A gombócot tálra teszem, evőkanálnyi olvasztott vajjal meglocsolom, cukros darált mákkal megszórom és ha van, egy kis vaníliasodó is mehet mellé.

Bodzás amerikai palacsinta

img_5509.jpg

Egy hagyományos amerikai palacsinta receptet dobtam fel némi bodzával: a tésztába is került egy kevés friss virág és juharszirup helyett bodzasziruppal locsoltam meg a palacsintát. Ezt a szirupot mindenképpen készítsétek el a palacsintához, mert csak így lesz igazán finom!
A recept kicsit macerásnak tűnhet, de egyáltalán nem az.
Először is szükséges:
9 szép nagy bodzavirág, a vastag szárakat le kell vágni, főként csak tényleg a kis virágok maradjanak. Ezt a szárazást érdemes egy tál fölött végezni, hogy a virágporok abba hulljanak bele, mert a virágpor adja az ízek zömét, ne pazaroljuk el.

A szirup készítése:
4 leszárazott bodzavirágot tálba teszek, 2-3 dl forró vízzel felöntöm, pár percig állni hagyom, majd leszűröm, a virágokat is jól kinyomkodom. Így gyakorlatilag kapok egy bodzás tehát, amihez 4 evőkanál cukrot teszek és 1 evőkanál friss citromlevet, majd nagy hőfokon addig forralom, amíg szirupos állaga lesz. Arra figyelni kell, hogy amikor kihűl, még sűrűsödni fog.

A maradék 4 leszárazott bodzavirágot 3 dl hideg tejbe áztatom és abban hagyom állni legalább egy órán át, majd leszűröm. Így egy finom, bodzaillatú tejet kapok, ezt használom a palacsintához.

A maradék 1 leszárazott bodzavirág pedig majd a tésztába kerül.

A palacsintához kell:
20 dkg finomliszt
4 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
3 dl tej – amiben előzőleg a bodzát áztattam
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 friss bodzavirág

Egy tálba teszem a lisztet, cukrot, sót, sütőport és szódabikarbónát. Elkeverem, a közepébe mélyedést készítek. A tejben tojást elhabarom, majd hozzáöntöm a lisztes keverékhez, ezután mehet bele a vaj is és az egészet egy habverővel szép simára keverem. Beleforgatom a bodzavirágot is, majd a szokásos módon kis palacsintákat sütök belőle.
Tálaláskor meglocsolom a bodzás sziruppal és kevés bodzavirággal is lehet díszíteni.

Rebarbarafagylalt

img_5506.jpg

Nagyon kevesen használják a rebarbarát, és ennek szerintem egyik oka, hogy nem igazán tudják, mit is készítsünk belőle. Akinek terem a kertjében, annak érdemes dzsemet is befőzni, mert nagyon finom.
Kevés munkával viszont egy hűsítő finomságot is összedobhatunk, nem kell hozzá fagylaltgép, a fagyasztóban 6-8 óra alatt kifagy. Tálalás előtt pedig érdemes 15-20 perccel korábban kivenni, hogy kissé visszalágyuljon és szépen lehessen gombócozni. Én a lenti mennyiségnek a felét készítettem el, így négy adagnyi fagyim lett. 
Aki még nem használta a rebarbarát, annyit kell tudni, hogy a levélszárakat vékonyan le kell hámozni, erre kiválóan alkalmas a konyhai zöldséghámozó.

Hozzávalók:
50 dkg tisztított rebarbara
10 dkg porcukor
1 dl víz
1 evőkanál friss citromlé
5 dl tejszín
30 dkg cukrozott, sűrített tej

A rebarbarát kb. két cm-es darabokra vágtam, a vízzel, citromlével és porcukorral együtt lábosba tettem és közepes hőfokon kb. 7-8 percig főztem. A rebarbarát ekkor szűrőkanállal kiszedtem a léből, és egy nagyobb keverőtálba tettem. Meglehetősen puhára főtt, de ez nem baj, amennyire lehet, le kell csepegtetni. A maradék levet immár magasabb hőfokon sziruposra forraltam – nagyjából olyan legyen, mint a méz vagy annál csak egy picit hígabb.

Egy kicsit vártam, hogy a rebarbara és a szirup se legyen tűzforró, közben habbá vertem a tejszínt.
Ezután már csak mindent össze kell keverni: A főtt rebarbarához adtam a szirupot és a sűrített tejet, elkevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot is. Jól zárható műanyag dobozba simítottam és ment is a fagyasztóba.

Spárgás újkrumpli saláta

img_5448.jpg

Egy tavaszi variáció a krumplisalátára: spárgával és borsóval készül; és hogy a könnyedségét fokozzam, a szokásos majonézes öntet helyett joghurtot adok hozzá. Akár önállóan is megállja a helyét, de remek kiegészítő bármilyen sülthöz.

Hozzávalók:
50 dkg újkrumpli
50 dkg fehér spárga
15 dkg zöldborsó
3 szál újhagyma
5 evőkanál fehérborecet
5 evőkanál napraforgóolaj (vagy más semleges ízű étolaj)
1 dl húsleves
1 evőkanál mustár
1,5 – 2 dl joghurt
1 csokor friss vegyes zöldfűszer (pl. kapor, petrezselyem, snidling)

A krumplit megmosom, sós vízben puhára főzöm és még melegen feldarabolom.
Közben egy tálban összekeverem az olajat, ecetet és húslevest - kicsit sózom, ha nem elég sós a leves - és a meleg krumplit beleteszem. Elkeverem és ebben a lében hagyom 1-2 óráig állni.
A spárgát meghámozom, 2-3 cm-es darabokra vágom, sós vízben a borsóval együtt megfőzöm, leszűröm, és hagyom kihűlni. Az újhagymát felkarikázom és kevés olajon megpárolom (de ízlés szerint nyersen is mehet a salátába).
Amikor már a krumpli is kihűlt és pihent pár órát, hozzáadom a spárgát, a borsót, az aprított zöldfűszereket, az újhagymát, a mustárt és a joghurtot. Jól elkeverem és ha szükséges, még megsózom. Egy-két órával tálalás előtt is összeállítható.

 

Gofri spárgával és narancsos hollandi mártással

img_8687.JPG

Aki szereti a hollandi mártást, ezt a narancsos verziót mindenképpen próbálja ki, mert isteni finom és jól harmonizál a fogás többi elemével.

Hozzávalók 2 főre:
6 kelt sós gofri, a receptje ITT található
fél kg spárga
15-20 dkg füstölt lazac
1 adag narancsos hollandi mártás

A hollandi mártáshoz kell:
fél narancs kifacsart leve
fél dl száraz fehér bor
2 tojás sárgája
csipet só és őrölt bors
fél narancs lereszelt héja
10 dkg olvasztott vaj.

Így készítem: a narancslevet, bort, tojássárgáját, sót és borsot habüstbe teszem, majd vízgőz felett habosra keverem (ez kb. egy perc). Arra kell figyelni, hogy a habüst alja ne érjen bele a vízbe! Ha elértem a kívánt krémes-habos állagot, leveszem a gőzről és hozzáadom a vajat, lassan csorgatva és folyamatosan kevergetve a mártást. Végül a narancshéjat is belekeverem.

A spárgát is megfőzöm, én sós-cukros-citromleves vízben szoktam, kb. 8 perc alatt elkészül, de ha vastag a spárga vagy puhábban szeretitek, akkor tovább is lehet főzni. Túl puhára nem érdemes, úgy már nem finom.

Összeállítás:
A tányérra teszem a gofrit, ráfektetem a lazacszeleteket, majd a spárgát, és végül a meleg mártással meglocsolom.

Kelt gofri

img_8686.JPG

Korábban már mutattam egy krumplis gofrit, amit maradék püré felhasználásával lehet gyorsan elkészíteni. Ennek a tésztájába is kell krumpli, de nyersen, és a tésztát még keleszteni is kell. A tészta sós, tehát a feltétnek is ehhez kell igazodnia. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Ebből a mennyiségből nekem 16 db négyzet alakú gofrim lett:
400 g nyers krumpli
250 g liszt
3 tojás
125 g tejföl
125 ml tej
4 gramm szárított élesztő
fél teáskanál só
csipet cukor

A krumplit meghámozom és a finom lyukú reszelőn lereszelem. A levét kinyomkodom, keverőtálba teszem és beleteszem a többi hozzávalót is. Gépi habverővel szép simára dolgozom, majd 45 percig pihentetem.
Ezután gofrisütőben kisütöm.

Itt pedig egy ötlet a tálalásra: gofri spárgával és narancsos hollandi mártással 

 img_8687.JPG

Kéksajtos-gombás gnocchi

img_5142.jpg

Gyakran van a hűtőnkben egy csomag friss gnocchi, nagyon jól jön, amikor gyorsan kell ebédet vagy vacsorát készíteni. Természetesen a házi finomabb lenne, de a szükség törvényt bont :) . Az ételhez bármilyen gombát lehet használni, értelemszerűen a nagyobbakat fel kell szeletelni, ez a pici shimejii maradhat egyben. Én wokban szeretem készíteni, abban minden olyan jól és gyorsan pirul.

Hozzávalók:

35 dkg friss gnocchi
2 szál újhagyma, felkarikázva
15 dkg barna shimejii gomba
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
3-4 dkg vaj
8-10 dkg gorgonzola dolce
5 nagy bazsalikomlevél
só, bors
A vajat a wokban megolvasztom és a gnocchikat 3-4 perc alatt megsütöm-megpirítom (egy-két percre le is lehet fedni), majd egy tányérra kiborítom. A wokba teszek még egy kis vajat és most a hagymát és a gombát pirítom meg - ennek sem kell több 4-5 percnél – az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is. Ezután visszateszem a gnocchit, rámorzsolom a sajtot és kisebb hőfokon időnként kevergetve hagyom, hogy a sajt szépen elolvadjon és 1-2 perc alatt bevonja a gombóckákat. Ezután megszórom aprított friss bazsalikommal (vagy bármilyen más, kedvem szerinti zöldfűszerrel) és máris tálalom.
Nagyon passzol mellé egy pohár fehérbor.

Szezámmagos ragacsos csirkemell üvegtészta salátával

img_8544_1.JPG

Ez az étel szerintem jobb, mint amit a kínai büfékben valaha is ettem, és elkészíteni sem nehéz!

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
A tésztabundához:
7 evőkanál finomliszt
3 evőkanál étkezési keményítő
1 egész tojás
1 evőkanál szezámmagolaj (vagy sima napraforgóolaj)
1 púpozott teáskanál sütőpor
víz

A szószhoz:
3 evőkanál ketchup
3 evőkanál méz
1 evőkanál ecet (10%-os)
1 evőkanál édes chiliszósz (vagy helyette kevés chilipehely, de el is hagyható)

valamint 4-5 evőkanál szezámmag és a sütéshez olaj

Először a wokban mindenféle zsiradék nélkül kicsit megpirítom a szezámmagot majd egy tálkába öntöm.
Utána a szósz hozzávalóit egy serpenyőbe teszem, és a tűzhelyen összeforralom. Nem kell főzni, elég neki 1-2 perc, amíg a méz és a többi hozzávaló szépen összeolvad.
A csirkehúst kb. 2 cm-es kockákra vágom, enyhén besózom.
A tésztabundához az összes hozzávalót simára keverem annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjak (sűrűbb legyen, mint a palacsintatészta).
A húskockákat a tésztához adom és jól összeforgatom, hogy minden húsdarabot bevonjon a massza.
Ezután a wokban olajat forrósítok, nem kell sok, nem szükséges bő olajban sütni a húst, nekem kb. 3-4 mm-nyi olajam volt.
A tésztamasszával bevont húsdarabokat egyesével az előmelegített olajba teszem és oldalanként 2-3 perc alatt megsütöm. Arra kell ügyelni, hogy inkább két részletben süssük a húst, ne érjenek össze az egyes darabok.
A megsült csirkedarabokat még forrón a már elkészített szószba forgatom, majd tálra teszem és megszórom a szezámmaggal.

Üvegtészta salátával tálalom, ami így készül:

Hozzávalók:
100 gramm üvegtészta
1 kis sárgarépa
3 db hónapos retek
3-4 szál friss petrezselyem

Az öntethez:
1 lime leve
1 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál szezámmagolaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál halszósz

Az öntet hozzávalóit elkeverem, szükség szerint kis só kerülhet bele. A tésztát tálba teszem, forrásban lévő vízzel leöntöm, úgy, hogy a víz teljesen lepje el a tésztát. Öt perc után leszűröm, hideg vízzel leöblítem és összeforgatom az öntettel. Hozzákeverem a vékony csíkokra vágott sárgarépát, retket és az aprított petrezselyemzöldet is.
A salátába kerülő zöldségeket variálhatjuk ízlés szerint: mehet bele uborka, póréhagyma, piros húsú paprika stb., csak minden legyen szép vékonyra vágva.

A salátát érdemes tálalás előtt egy órával elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

süti beállítások módosítása