Ez nem klasszikus briós, csak a formája miatt nevezem annak. Kicsit édesebb, mint egy hagyományos zsemle, mi sós hozzávalókkal, felvágottakkal fogyasztjuk, de csupán vajjal is nagyon finom!
1,5 dl langyos tejbe teszek egy evőkanál cukrot, és felfuttattok benne 3 dkg élesztőt.
Közben a tészta hozzávalóit a dagasztótálba teszem:
50 dkg liszt
4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1,5 dl joghurt vagy nem túl sűrű tejföl
1,5 dl étolaj
Hozzáöntöm az élesztős tejet, simára dagasztom, és egy óráig meleg helyen pihentetem.
Lisztezett deszkára szedem, négy darabba osztom, és vastag ujjnyi kígyókat sodrok belőle. Mindegyiket háromba vágom, és csigavonalban feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.