Ez a recept azért gyors, mert nem kell keleszteni a tésztát.
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér kenyérliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatom.
A liszthez hozzáadom az olvasztott vajat, sót és az élesztős tejet.
Megdagasztom, két cipóra osztom. (Keleszteni nem kell.). Az egyik cipót nagy vékony, kör alakúra kisodrom, négy körcikkre vágom. A cikkeket kifli alakúra sodrom, sütőpapírra bélelt tepsire teszem. Ugyanígy járok el a másik cipóval is. A kiflik tetetét tejjel (vagy esetleg tojássárgájával) megkenem.
A sütőt 220 fokra melegítem. Amíg melegszik, addig a kiflit pihentetem, ennyi kelesztés elég is lesz neki. A forró sütőben 20 perc alatt megsülnek a kiflik.