Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Bajor rozskenyér

2022. december 01. - Oliva receptjei

01756a95-41b8-42c9-af2b-a38cad1b23fe.jpg

Ez a kenyér már hosszú évek óta az egyik kedvencünk, viszonylag gyakran sütöm, éppen ideje volt, hogy a receptet is lejegyezzem. Hosszabb kelesztési-pihentetési ideje van, ezért ezzel érdemes számolni a készítésekor.

Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
25 dkg fehér kenyérliszt
3 dkg élesztő
1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál olívaolaj
3 dl langyos víz
A vízben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
Dagasztótálba teszem a lisztet, sót, köményt, olajat, majd a felfutott élesztőt és megdagasztom (ha ragacsos a tészta, óvatosan kevés lisztet lehet még hozzáadni). Konyharuhával letakarva langyos helyen 2-3 órát pihentetem.
Ezután vékonyan lisztezett munkafelületen óvatosan átgyúrom a tésztát, cipót formázok belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem. Liszttel meghintem a tetejét és egy vékony fakanál nyelével lyukakat szurkálok bele. További 1 órát pihentetem.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt sül meg. A sütési hőmérsékletet kb. 15 perc után 200 fokra mérsékelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr617992412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása