Hozzávalók:
25 dkg kenyérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 evőkanál mag, vegyesen (pl.: napraforgó-, chia-, szezám-, len-, tökmag)
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál tejföl
kb. 1,5 dl langyos víz
A langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, hagyom felfutni.
A többi hozzávalót dagasztótálban elkeverem, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és géppel megdagasztom (szükség esetén kevés langyos vizet lehet hozzáadni. Másfél órányi kelesztés után a tésztából 8 zsemlét formázok, sütőpapírral béltelt tepsire teszem, és még 20-30 percig pihentetem. 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsül.