Gyakran van a hűtőnkben egy csomag friss gnocchi, nagyon jól jön, amikor gyorsan kell ebédet vagy vacsorát készíteni. Természetesen a házi finomabb lenne, de a szükség törvényt bont :) . Az ételhez bármilyen gombát lehet használni, értelemszerűen a nagyobbakat fel kell szeletelni, ez a pici shimejii maradhat egyben. Én wokban szeretem készíteni, abban minden olyan jól és gyorsan pirul.
Hozzávalók:
35 dkg friss gnocchi
2 szál újhagyma, felkarikázva
15 dkg barna shimejii gomba
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
3-4 dkg vaj
8-10 dkg gorgonzola dolce
5 nagy bazsalikomlevél
só, bors
A vajat a wokban megolvasztom és a gnocchikat 3-4 perc alatt megsütöm-megpirítom (egy-két percre le is lehet fedni), majd egy tányérra kiborítom. A wokba teszek még egy kis vajat és most a hagymát és a gombát pirítom meg - ennek sem kell több 4-5 percnél – az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát is. Ezután visszateszem a gnocchit, rámorzsolom a sajtot és kisebb hőfokon időnként kevergetve hagyom, hogy a sajt szépen elolvadjon és 1-2 perc alatt bevonja a gombóckákat. Ezután megszórom aprított friss bazsalikommal (vagy bármilyen más, kedvem szerinti zöldfűszerrel) és máris tálalom.
Nagyon passzol mellé egy pohár fehérbor.