Az olaszok rengeteg változatát ismerik ennek a levesnek, az olasz szakácskönyvem is többféle receptet közöl. Ami mindegyikben közös, hogy rengeteg fajta zöldségből készülő, tartalmas leves. A mi kedvencünk ez, amit ez alkalommal nem én, hanem a férjem készített el:
Hozzávalók:
sokféle zöldség, mindegyikből csak kis mennyiség (a végén együtt úgy is rengeteg lesz), tetszés szerinti darabokra vágva, pl:
vöröshagyma
póréhagyma,
fokhagyma,
szárzeller,
sárgarépa,
fehérrépa,
borsó,
zöldbab,
szárazbab (konzerv)
cukkini,
gomba,
padlizsán,
brokkoli,
krumpli stb.
valamint paradicsomlé, só, bors, bazsalikom, oregano, olívaolaj és kevés spagetti tészta 2-3 cm-es darabokra tördelve.
Az olívaolajon megdinsztelem a hagymákat, majd rádobom a keményebb zöldségeket (amelyeknek hosszabb főzési idő kell). Kicsit párolom, majd felöntöm a paradicsomlével és vízzel. Fűszerezem sóval és borssal, oreganot és friss bazsalikomleveleket teszek bele. Kb. húsz percnyi főzés után beleteszem a maradék zöldségeket és a tésztát, és készre főzöm.
Tálaláskor parmezánt reszelek a tetejére.