Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Polip zöld mártással, burgonyával

2024. október 17. - Oliva receptjei

img_2067.jpg

Nem mindennapi alapanyag a magyar konyhákban a polip, és még azok sem gyakran készítik, akik egyébként – nyaraláskor, étteremben – szívesen megeszik. Nálunk sincs ez másként, főként a beszerzés akadályai miatt. Most azonban az egyik szupermarketben jó minőségű, gyorsfagyasztott polipkarokat lehetett kapni (400 grammos kiszerelésben), gondoltam, teszek vele egy próbát.

Egy egyszerűen elkészíthető receptet választottam.

 Hozzávalók:

40 dkg polip (nekem most csak a lábai – vagy karjai??)

1 kis fej hagyma

1 babérlevél

 40-50 dkg burgonya (új- vagy salátaburgonya a jó leginkább)

1 nagy póréhagyma

 A zöld mártáshoz:

1 csokor friss koriander

1 csokor friss petrezselyemzöld

1 újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl olívaolaj

0,5 dl fehérborecet

1 teáskanál őrölt édeskömény

 A polipot leöblítem, hideg vízbe teszem a félbevágott hagymával és a babérlevéllel, majd kb. fél óra alatt megfőzöm. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, hogy egy fogpiszkálót vagy vékony hústűt beleszúrunk, és ha könnyen belemegy, akkor jó. A polip nem lesz soha omlósan puha, de ügyelni kell arra, hogy nem szabad túlfőzni, mert idővel egyre inkább gumis állagúvá válik és nem puhává.

Ha megfőtt, kiveszem a főzőléből, kicsit kihűtöm, majd konyhai kefével lesúrolom – ilyenkor lemállik róla a húst borító lilás-bordós hártya – és le is öblítem. A lábakat ezután nagyobb falatokra vágom, félreteszem.

Közben egy másik fazékban a burgonyát héjastól megfőzöm, majd kicsit kihűtöm, és szintén feldarabolom.

A mártás hozzávalóit botmixerrel simára aprítom, megkóstolom, ízlés szerint még fűszerezem.

 Ezután egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítok, és pár perc alatt átpirítom a polipot. Kiveszem egy tálba, majd a serpenyőbe teszem a felkarikázott pórét és burgonyát és szintén átpirítom őket. 5-6 perc pirítás után visszateszem a polipot is, összekeverem, szükség szerint sózom és már készen is van.

 Tálaláskor a polipos-burgonyás keveréket tányérra rendezem és a zöld mártással meglocsolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr8718710056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása