A szusi készítését hosszú ideig tanulják japánban a szakácsok. Egyszerű változattal azonban otthon is érdemes megpróbálkozni. Én maki-tekercseket szoktam készíteni, ha nem jutok jó minőségű nyers halhoz, akkor más egyéb tölteléket: rákhúst, avokádot, uborkát, tojásomlettet, füstölt lazacot stb. használok. Ezeket hosszú, vékony szeletekre vágom.
A rizsről: csak szusirizsből lehet igazán jó szusit készíteni, a hazánkban köretként megszokott hosszú szemű fajtával szerintem még próbálkozni sem érdemes.
A rizst így készítem:
2 bögrényi szusirizst tésztaszűrőbe teszek, és folyó víz alatt alaposan átöblítem. Akkor jó, ha a lecsöpögő víz már áttetsző.
Lábosba teszem, felöntöm 2 bögrényi hideg vízzel, és fél óráig állni hagyom.
Ezután tűzhelyre téve felforralom, majd még 1 percig forralom, utána lassú tűzön 20 percig főzöm. Leveszem a tűzről és pihentetem még 10 percig, majd tálba szedem.
Ezalatt összekeverek 2-3 evőkanálnyi cukrot fél deci rizsecettel és egy teáskanál sóval, majd ezt a keveréket a rizshez öntöm, elkeverem, és hagyom kihűlni.
A norilapot* (szárított algalap) kb. fél cm vastagon a rizzsel beborítom, közepébe teszem a tölteléket, szorosan felcsavarom, és éles késsel szeletelem.
Savanyított gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal tálalom.
(*A norilapokat töltés előtt száraz teflonserpenyőben picit megpirítom. A feltekeréshez nagy segítség egy bambuszpálcikákból fűzött lap.)