Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Töltött szőlőlevél

2022. november 10. - Oliva receptjei

p1140525.JPG

Mi, magyarok talán kissé idegenkedünk a szőlőlevél fogyasztásától, de én, miután egyszer kipróbáltam ezt a receptet, minden tavasszal elkészítem, Azért ilyenkor, mert ehhez a recepthez leginkább a zsenge szőlőlevelek jók. Nem állítom, hogy ez az eredeti görög recept, nem is emlékszem már, honnan származik. A citromos mártás tökéletes kiegészítő a tekercsekhez.

Kb. negyven darab zsenge szőlőlevélre lesz szükségünk. Egy nagy lábosban vizet forralok, és egy percre beleteszem a szőlőleveleket, majd leszűröm és lecsepegtetem.

Töltelék: fél kiló darált hús, 1 fej apróra vágott hagyma, fél csésze rizs, 1 tojás, 2 evőkanál aprított mentalevél, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 4 evőkanál citromlé. (A friss mentalevél nagyon finom ízt ad neki).

A töltelék hozzávalóit összegyúrom, kb. egy evőkanálnyit ráteszek egy levélre és feltekerem. Egy széles lábosban felolvasztok 5 dkg vajat, ráterítek néhány szőlőlevelet, majd a tekercseket szépen egymás mellé fektetve ráteszem. Felöntöm annyi húslevessel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd kis lángon, lefedve megfőzöm.

p1140520.JPG

Mártás:

Egy tojás fehérjét habbá verem, hozzáadok egy kanál vizet és a tojás sárgáját, elkeverem.

4 evőkanál citromléhez egy teáskanálnyi keményítőt keverek, és ezt is a tojásos keverékhez adom. Majd a szőlőlevél főzővízéből apránként adagolok hozzá, folyamatosan kevergetve, míg közepes sűrűségű mártást kapok.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr6417974988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása