Hozzávalók:
1 csomag lasagne tészta
A bolognai szószhoz:
1 nagy fej hagyma, aprítva
1 szál szárzeller, aprítva,
fél kg darált hús
2 kisebb sárgarépa lereszelve
fél liter passzírozott paradicsomlé
1 kis pohárka száraz fehérbor
olívaolaj, só, bors, friss bazsalikom, oregano.
A hagymát, zellert és répát olívaolajon kicsit megpirítom. Hozzáadom a húst, és kevergetve addig pirítom tovább, míg a hús is elveszti nyers színét. Ekkor beleöntöm a bort, kicsit forralom, hogy az alkohol elpárologjon, majd felöntöm paradicsomlével, és fűszerezem. Fedő alatt, lassú tűzön készre főzöm (legalább egy óra, de ha tovább főzöm, még finomabb!)
Közben besamelmártást készítek 5 dkg vajból, 5 dkg lisztből és fél liter tejből.
Összeállítás:
Egy tepsi aljára vékonyan besamelt kenek, erre jön a tészta, majd a besamel - bolognai szósz - tészta ismétlődik addig, míg tartanak a hozzávalók. A tetejére besamel kerül, amit sajttal megszórok. Sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.
A bolti, száraz lasagne tésztát nem kell előfőzni, mert a mártás nedvességétől megpuhul.
Házi készítésű tészta esetén ekkora adaghoz 40 dkg lisztből és 4 tojásból gyúrom a tésztát.