Könnyen elkészíthető, mutatós és nagyon finom fogás. Gyorsabban megfőztem, mint leírtam az elkészítését.
Hozzávalók:
2 halfilé
egy póréhagyma
1 sárgarépa
1 cukkini
mártáshoz:
2 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl zöldség v. húsleves
1 dl tejszín
1 zöldcitrom leve
3 evőkanál aprított friss zöldfűszer (nálam most petrezselyem, kapor és snidling volt)
só, bors.
Előkészületek:
A pórét forrásban lévő vízben pár percig blansírozom, majd jéghideg vízzel telt tálba dobom. Lecsepegtetem, majd hosszanti irányban félig bevágom, és a rétegeket szépen elválasztom egymástól.
A sárgarépát és a cukkinit vékonyra gyalulom. (Ha van tökgyalu, akkor azzal, de én zöldséghámozóval vágtam vékony szeletekre, majd a szélesebb szeleteket még késsel vékony csíkokra vágtam.
A halat sóval és kevés citromlével bedörzsölöm, és a kiterített pórélevelekbe csomagolom.
Elkészítés:
A mártáshoz a vajat felolvasztom, megpirítom benne a lisztet, felöntöm a zöldséglével, és egy perc alatt mártás sűrűségűre főzöm. Beleöntöm a tejszínt, a citromlevet majd a zöldeket, sózom és borsozom, és leveszem a tűzről.
Egy kis serpenyőben kevés felforrósított olívaolajon megfuttatom a zöldségeket, két percnél tovább ne tartson.
Majd egy másik serpenyőben forró olajon a halszeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt megsütöm, és a tűzet mérsékelve, a serpenyőt lefedve, kb. 6-8 perc alatt készre párolom a halat (az idő függ attól, milyen vastag a halcsomag).