Az étel nevét – kedgeree – sajnos nem tudom lefordítani, inkább csak körülírni.
Rizzsel és más hozzávalókkal készült egytálételt jelent, amit főtt tojással szoktak tálalni. Több helyen is úgy olvastam, hogy a kedgeree készítésének szokását az angolok hozták magukkal Indiából. Rengeteg változata van, ennek a sikerén felbuzdulva szerintem a jövőben több receptet is kipróbálok!
Az étel íze felülmúlta a várakozásaimat, nagyon finom a hozzá készült mártás.
Ha nincs paradicsomlé, lehet használni pürét is, de akkor abból kevesebbet és helyette inkább a húsleves legyen több.
Hozzávalók két adaghoz:
15 dkg rizs
10 dkg füstölt lazac, felaprítva
1 tojás
a mártáshoz:
2 dkg vaj
1 fej lilahagyma, felszeletelve
4 gerezd fokhagyma, felszeletelve
2,5 dl paradicsomlé
2,5 dl csirkehúsleves
1 dl főzőtejszín
2 babérlevél
3 szem kardamom
csipetnyi köménymag
csipetnyi őrölt gyömbér (vagy kevés friss, reszelve)
1 mokkáskanál currypor
1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
1 evőkanálnyi aprított petrezselyem
A rizst a szokott módon megfőzöm. Míg a rizs fő, elkészítem a mártást.
Ehhez a vajat egy lábosban megolvasztom, beleteszem a hagymát és a fokhagymát, és közepes
lángon kevergetve megpirítom őket. Beleteszem a fűszereket, hozzáöntöm a paradicsomlevet és
a húslevest, majd nagy lángon, fedő nélkül addig főzöm, míg kb. a felére besűrűsödik. Ekkor beleöntöm
a tejszínt, és még egy percig főzöm.
A kész mártásba belekeverem a főtt rizst, a lazacot és a petrezselymet.
Buggyantott tojással tálalom.