Hagyományosan készített töltött karalábé, húsos töltelékkel és kapros szósszal.
Hozzávalók (2 főre):
3 karalábé, meghámozva
15 dkg darált hús
1 fej hagyma, aprítva
1 nagy evőkanálnyi rizs
1 tojás
só
bors
étolaj
aprított petrezselyem
aprított kapor
2-3 dl húsleves
a habaráshoz liszt, tejföl
A karalábékat félbevágom, és a közepét kivájom úgy, hogy kb. fél-egy cm vastag fala maradjon. A kivájt húst felkockázom – nem kell túl picire.
Egy kis lábosban a hagymát olajon megdinsztelem. A tűzről levéve beleforgatom a rizst, a húst, hozzákeverem a tojást, fűszerezem sóval, borssal, petrezselyemmel. Ezt a tölteléket a kivájt karalábékba töltöm.
Egy nagyobb serpenyőbe beleöntöm a húslevest, beleteszem a karalábé kivájt húsát, és egymás mellé beteszem a töltött karalábékat is.
Lefedve, közepes lángon kb. 20 perc alatt megpárolom. Kiemelem a karalábékat, a párolólébe frissen aprított kaprot szórok, majd tejfölös habarással besűrítem. Tejföllel, friss kaporral tálalom.