Ma ismét egyszerű és gyors ebédünk volt. A hollandi mártást nagyon ajánlom annak, aki például karácsonykor a szokásos sült vagy rántott halat szeretné egy kis új ízzel feldobni. A lime és a bor is helyettesíthető citromlével, a lényeg az, hogy legyen benne valami savanykás összetevő is.
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 35 dkg halfilé (pangasiust vettem, de pontyból vagy más szálkátlanított halfiléből is jó)
1 doboz friss bébispenót-levél (kb. 10 dkg)
3-4 közepes paradicsom, cikkekre vágva
1 fej fokhagyma, felaprítva
15 dkg tagliatelle tészta
kevés citromlé
liszt a hal bundázásához
olívaolaj és napraforgó étolaj
A mártáshoz:
2 tojás sárgája
1 fél lime leve
fél dl száraz fehérbor
csipet cukor, só és bors
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanálnyi aprított kapor
A halat kis darabokra vágom, sóval és kevés citromlével fűszerezem. Megforgatom lisztben és forró étolajban kisütöm.
A tésztát kifőzöm, leszűröm és lecsepegtetem (nem öblítem le hideg vízzel!). Mikor a tészta már majdnem kész, egy nagyobb serpenyőbe 2-3 evőkanálnyi olívaolajat öntök, beleteszem a fokhagymát és közepes lángon picit sütöm, de ne égjen meg! Beleteszem a paradicsomot, egyet keverek rajta, majd ráteszem a leszűrt, lecsepegtetett tésztát és a spenótot is. A lángot már elzárom a serpenyő alatt, és a tésztát jól összeforgatom a többi hozzávalóval. A spenót a tészta hőjétől fog összeesni és megpárolódni.
A mártáshoz a tojássárgákat egy habverő segítségével összekeverem a limelével, borral, sóval, cukorral és borssal. Vízgőz fölött habosra keverem, majd a gőzről levéve hozzákeverem az olvasztott vajat úgy, hogy a vajat csak vékony sugárban, lassan adagolom. Amikor kész, belekeverem a kaprot is.
Tippek:
Amíg a tészta főtt, a tésztafőző lábos tetején elkészítettem a mártást (egy perc alatt felhabosodik a tojás.) Csak arra kell ügyelni, hogy a tojásos edényünk alja ne érje bele a forró vízbe, mert akkor kicsapódik a tojás és rántotta lesz belőle!