Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Halfilé hollandi mártással és spenótos tésztával

2022. november 16. - Oliva receptjei

p1120644.JPG

Ma ismét egyszerű és gyors ebédünk volt. A hollandi mártást nagyon ajánlom annak, aki például karácsonykor a szokásos sült vagy rántott halat szeretné egy kis új ízzel feldobni. A lime és a bor is helyettesíthető citromlével, a lényeg az, hogy legyen benne valami savanykás összetevő is.

Hozzávalók 2 személyre:
kb. 35 dkg halfilé (pangasiust vettem, de pontyból vagy más szálkátlanított halfiléből is jó)
1 doboz friss bébispenót-levél (kb. 10 dkg)
3-4 közepes paradicsom, cikkekre vágva
1 fej fokhagyma, felaprítva
15 dkg tagliatelle tészta
kevés citromlé
liszt a hal bundázásához
olívaolaj és napraforgó étolaj

A mártáshoz:
2 tojás sárgája
1 fél lime leve
fél dl száraz fehérbor
csipet cukor, só és bors
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanálnyi aprított kapor

A halat kis darabokra vágom, sóval és kevés citromlével fűszerezem. Megforgatom lisztben és forró étolajban kisütöm.

A tésztát kifőzöm, leszűröm és lecsepegtetem (nem öblítem le hideg vízzel!). Mikor a tészta már majdnem kész, egy nagyobb serpenyőbe 2-3 evőkanálnyi olívaolajat öntök, beleteszem a fokhagymát és közepes lángon picit sütöm, de ne égjen meg! Beleteszem a paradicsomot, egyet keverek rajta, majd ráteszem a leszűrt, lecsepegtetett tésztát és a spenótot is. A lángot már elzárom a serpenyő alatt, és a tésztát jól összeforgatom a többi hozzávalóval. A spenót a tészta hőjétől fog összeesni és megpárolódni.

A mártáshoz a tojássárgákat egy habverő segítségével összekeverem a limelével, borral, sóval, cukorral és borssal. Vízgőz fölött habosra keverem, majd a gőzről levéve hozzákeverem az olvasztott vajat úgy, hogy a vajat csak vékony sugárban, lassan adagolom. Amikor kész, belekeverem a kaprot is.

Tippek:
Amíg a tészta főtt, a tésztafőző lábos tetején elkészítettem a mártást (egy perc alatt felhabosodik a tojás.) Csak arra kell ügyelni, hogy a tojásos edényünk alja ne érje bele a forró vízbe, mert akkor kicsapódik a tojás és rántotta lesz belőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr4917980212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása