Ha húslevest főzök, akkor abból mindig nagyobb adag készül. Amit nem eszünk meg, azt leszűröm és adagonként lefagyasztom. Rizottóhoz vagy más levesekhez alapléként használom fel. Ez történt most is, a hétvégi húsleves született újjá távol-keleti módra.
Hozzávalók:
1 liter húsleves
1 csirkemellfilé
1 tojásfehérje
2 evőkanál kukoricakeményítő
7 dkg gomba (én most shiitake-t vettem), ha nagyobb fejek, akkor feldarabolva
7 dkg bambuszrügy
2-3 újhagyma, felkarikázva
4 evőkanál szójaszósz
friss gyömbérből kb. egy cm-es darab, lereszelve.
A húslevest felforralom, közben a csirkehúst vékony csíkokra vágom (kb. 2 x 0,5 cm-esre). A tojásfehérjét csomómentesen elkeverem a keményítővel és beleforgatom a csirkehúst, hogy minden darabot jól bevonjon a keményítős massza.
Beleteszem a húst a forró levesbe, hozzáadom az újhagymát, gombát és a bambuszrügyet is. Hozzákeverem a szójaszószt és a gyömbért, és 3-4 percig főzöm, majd tálalom.