Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Vaddisznó szűzpecsenye vargányafelfújttal és -mártással

2022. november 16. - Oliva receptjei

p1120335.JPG

Az étel neve és leírása alapján nehogy azt gondolja valaki, hogy sok időt kell a konyhában tölteni az elkészítésével! Alig több, mint egy óra alatt elkészült, de azzal számolni kell, hogy a húst előző nap be kell pácolni.
A finom, friss vargánya, amit a piacon kaptam, nagyon feldobta a köret ízét!

Hozzávalók:
2 kisebb vaddisznó szűzpecsenye
4-5 evőkanál méz
1 teáskanálnyi aprított, friss rozmaring
1 teáskanálnyi aprított, friss kakukkfű
1-1 teáskanálnyi aprított, friss petrezselyem (1 a felfújthoz, 1 a mézes páchoz)
só, bors
3 zsemle
3 tojás
30 dkg vargányagomba, cikkekre vágva (a húsos tönk is felhasználható, kis kockákra vágva)
2 dl tejszín
1 kis fej lilahagyma, felkockázva.

A hús előkészítése: a készítést megelőző napon lehártyázom, megmosom és szárazra törlöm. Egy mélyebb, lezárható műanyagdobozba beleöntöm egy kisebb citrom levét, és kb. 1 dl olajat. Összekeverem és belemerítem a húst, hogy az olaj ellepje. Lezárom, másnapig hűtőben tartom.

Elkészítés:
A húst a pácból kiveszem, lecsepegtetem, sóval és borssal bedörzsölöm. Egy felforrósított serpenyőben, kevés olajon körbesütöm. Átteszem egy sütőtálba (sem folyadék, sem zsiradék nem kell alá), betakarom egy alufóliával és 170-180 fokos sütőbe teszem.

A serpenyőt egy papírtörlővel kitörlöm, beledobok egy kevés – kb. 2 dekányi – vajat, majd megpirítom rajta a gombát. Ez egy percnél ne tartson tovább, csak éppen megpiruljon, nem kell, hogy kiengedje a levét. A serpenyőből kiöntve félreteszem.

A zsemlét tejbe áztatom és kinyomkodom. Hozzáadom a tojások sárgáját, a pirított gomba kétharmadát, sózom, borsozom és összekeverem. Teszek bele kevés aprított petrezselyemzöldet majd óvatosan beleforgatom a tojások keményre vert habját. Vajjal kikent, morzsával v. liszttel kiszórt formába – pl. őzgerincbe – öntöm, és beteszem a 170 fokos sütőbe, a vaddisznó mellé. A sütési ideje kb. 25 perc, tűvel ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e.

Összekeverem a mézet a rozmaringgal, petrezselyemmel és kakukkfűvel, valamint kevés sót és borsot is teszek bele. Mikor a hús már kb. 20 perce sült, kiveszem a sütőből, bekenem a mézes kencével, majd visszateszem és így sütöm tovább, még kb. 20-25 percig.

Közben a serpenyőben kevés vajon megpirítom a felaprított hagymát, hozzáöntöm a tejszínt és 1-2 percnyi forralással besűrítem, majd belekeverem a félretett gomba megmaradt egyharmadát.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr5217980128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása