Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Papírban sült harcsa savanyúkáposzta-mártással

2022. november 22. - Oliva receptjei

p1190251.JPG

Tél végén, tavasz elején kisebb diétát tartunk: kevesebb a szénhidrát és az édesség. Azonban a finom ízekről ilyenkor sem kell lemondani, a mai ebédünk is igazán különlegesen finomra sikerült Az elkészítése is nagyon egyszerű, főleg, hogy a halat tisztítva, konyhakészen kaptam.

Hozzávalók:
A halhoz:
2 kicsi harcsa tisztítva, fej nélkül
1 fej hagyma, felkarikázva
néhány gerezd fokhagyma
babérlevél
fél citrom, felkarikázva
só, bors,
kevés fehérbor (vagy víz)
sütőpapír

A sütőpapírból egy nagy darabot letépek. A közepére teszek néhány hagymakarikát, fokhagymát, egy babérlevelet, citromkarikát. Erre fektetem a sóval és borssal jól bedörzsölt halat. A tetejére is szórok némi hagymát, majd egy löttyintésnyi bort öntök rá és a papírba jól becsomagolom. A másik hallal ugyanígy járok el.
A két csomagot tepsire teszem és 180-200 fokon kb. fél óra alatt készre sütöm. (Ha szereted a ropogós, sült halbőrt: a papírcsomagokat óvatosan nyisd ki és pár percre tedd vissza a sütőbe grillfokozaton.)

A körethez:
1 fej hagyma, kis kockákra aprítva
1 kis szelet szalonna (1-2 dekányi), kockákra vágva
20 dkg savanyú káposzta, kinyomkodva (leöblíteni nem kell)
1 krumpli, vékony szeletekre vágva
1 evőkanál szárított borsikafű (más néven csombor; ha van friss még jobb)
5 dl húsleves
2,5 dl száraz fehérbor pl. olaszrizling
3 dl tejszín
fűszerek,amiket fűszertojásba teszek: 1 szegfűbors, 2 borókabogyó, 3 feketebors

Egy evőkanálnyi olajon megdinsztelem a hagymát, rádobom a szalonnát, káposztát, csombort és a krumplit. Kicsit átpirítom, majd felöntöm a húslevessel, borral és beleteszem a fűszertojást. Közepes lángon kb. 25 percig főzöm, fedő nélkül, hogy a lé kb. a felére-kétharmadára sűrűsödjön. Hozzáadom a tejszínt, majd további kb. 15 percig főzöm ugyanígy. Ezután egy szűrőn átszűröm az egészet, a káposztát felfogom, a krumpliszeleteket visszateszem a lébe, és még egy kevés káposztát is. Botmixerrel simára pürézem. Ha nem elég sűrű, némi keményítővel lehet sűríteni.
Tálaláskor a mártást tányérra öntöm, erre fektetem a sült halat, majd egy kis káposztát is teszek mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9017985064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása