A dagasztás nélküli módszerrel nem lehet villámgyorsan friss zsemléket az asztalra varázsolni, hiszen minimum 12 óráig magára kell hagynunk a tésztát. Cserébe viszont a kezdő kenyérsütőknek is sikerélményt ad, mert nagyon egyszerű a tésztát összedobni, másrészt a kisült zsemle is könnyű, levegős lesz.
Hozzávalók 12 darab nagy zsemléhez:
50 dkg búzakenyérliszt (vagy sima fehér finomliszt)
25 dkg rozsliszt
1,5 dkg só
1,5 dkg méz
1 dkg friss élesztő, elmorzsolva
1 kávéskanál őrölt kömény
6,5 dl langyos víz
Egy nagy tálban a víz kivételével összes hozzávalót elkeverem, majd a vizet is belekeverem. Csak annyi ideig kell keverni, míg a hozzávalók elegyednek, nem kell simára kevergetni a tésztát. Sűrű, galuskatészta-szerű eredményt kapunk. Fontos az is, hogy nagy tálat válasszunk, mert a megkelt tészta a duplájára fog nőni.
Ezután a tálat egy folpack fóliával lezárjuk, és a konyhapulton hagyjuk legalább 12 órára. (Ha hűvösebb helyre tesszük – pl. kamra – akkor tovább is pihenhet a tészta, de egy napnál ne tovább). Én este kevertem össze, másnap reggel a megkelt tésztát egy alaposan meglisztezett munkafelületre borítottam. A tészta meglehetősen ragacsos állagú még, de ettől nem kell megijedni. Késsel négy részre vágom, majd a negyedeket még háromba, és lisztes kézzel zsemléket formálok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és még kb. háromnegyed óráig kelesztem, hogy duplájára nőjenek (nekem a 12 zsemle nem is fért el egy gáztepsiben)
A sütőt 250 fokra előmelegítem. A zsemléket öt percig sütöm magas hőfokon, majd 200 fokon további 35-40 perc alatt készre sütöm.
Dagasztás nélküli, ropogós héjú rozscipó receptje ITT található.