Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Bakonyi halgombócleves

2022. november 23. - Oliva receptjei

image2s.jpg

Kaptam egy adag konyhakész pontypatkót Anyukámtól, és úgy gondoltam, hogy a szokásos elkészítés helyett egy új recepthez fogom felhasználni. 
A halszeletekről a bőrt lefejtettem, eldobtam. Ezután ügyeskedve kifiléztem a szeleteket. Mindezek után lett kb.30 dkg halfilém és kb. 40 dekányi halcsont.

A többi hozzávaló:
1 fej hagyma, felaprítva
25 dkg csiperkegomba, cikkekre szelve
1 zöldpaprika, 1 cm-es kockákra vágva
2 paradicsom
2 dl tejföl
2 dkg liszt
őrölt pirospaprika
A gombóchoz a halfilén kívül kell még:
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zabpehely (az apróbb szemű)
1 evőkanál kukoricaliszt
1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva
só, bors

A halcsontot 1 liter vízzel és némi sóval felforralom, majd lassú tűzön, lefedve 40-50 percig főzöm; ezután leszűröm és a levet félreteszem (a csontokra már nincs szükség).

A gombóchoz a halhúst a hagymával és a fokhagymával háromszor ledarálom (azért kell háromszor, mert így a kisebb, y-szálkákat is teljesen összezúzzuk). Hozzákeverem a többi hozzávalót is, és félreteszem.

A leveshez a hagymát megfonnyasztom, majd hozzáadom a gombát és a zöldpaprikát. Pár percig kevergetve pirítom, majd félrehúzom a tűzről, rászórok 2 teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, és beleteszem a paradicsomot is. Hozzákeverem a liszttel simára kevert tejfölt, majd felöntöm a hallével, és 5 percig főzöm. Amennyiben szükséges, sózom és borsozom. A halas masszából pingponglabdányi golyókat formálok és a levesben pár perc alatt készre főzöm.

 Tipp: vehetünk hozzá konyhakész afrikai harcsafilét vagy más szálkamentes halat, így biztosan elkerüljük a szálkákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr6417985782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása