A Käsespätzle, vagyis sajtos galuska nekem egy tipikus osztrák hegyi falusi étel, a havas lejtőket, végtelen panorámát, friss levegőt juttatja eszembe.
Mivel meglehetősen kalóriadús, ritkán készítem, és soha nem pontos recept alapján, csak úgy ízlés szerint, nagyjából így:
Két főre a szokásos módon galuskát készítek.
Közben 8 vékony szelet hasaalja-szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütök, konyhai törlőpapírra szedem, majd felaprítom.
A serpenyőbe zsiradékot teszek, és barnára sütök benne egy fej karikára vágott és lisztbe forgatott vöröshagymát.
Egy lábosban két dekányi vajat olvasztok, átforgatom rajta a leszűrt galuskát, ráöntök kb. 2 dl tejszínt és rászórok 15 dekányi reszelt sajtot - valami finomabb fajtából.
Pár percig kevergetem, míg a sajt elolvad, majd a galuskát a szalonnával és hagymával meghintve tálalom.
Már csak egy bögre forró gyümölcstea kell mellé és végképp egy hegyi Hüttében érzem magam :)