Hozzávalók két személyre:
1 bögre hántolt árpa
1 zellerszár, felaprítva
1 kisebb fej hagyma, felaprítva
6 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
25-30 dkg friss rókagomba
kb. fél liter húsleves v. zöldségalaplé
2-3 friss kakukkfűág
3 friss zsályalevél
1 kis gerezd fokhagyma
olívaolaj, só, bors
a tálaláshoz parmezánsajt
A gombát megtisztítom, levágom a szárát. A kalapokat külön teszem, a szárrészeket felaprítom.
Egy lábosban felolvasztom a vaj felét két evőkanálnyi olívaolajjal együtt. Beleteszem a hagymát és a zellert, majd amikor üvegesre párolódott, hozzáöntöm az árpát is. Jól elkeverem, felöntöm a borral. Amikor a bor elforrt, beleteszem az aprított gombaszárat, majd elkezdem adagolni a levest: mindig csak keveset, közben kevergetem az ételt. A hőfok eközben már csak közepes legyen az edény alatt. Nagyjából fél óra főzési idő szükséges.
Eközben egy serpenyőben felolvasztom a maradék vajat. Rádobom a gombafejeket, mellédobom a kilapított fokhagymagerezdet, kakukkfüvet és a zsályalevelet. Óvatosan rázogatva megpirítom, ehhez elég kb. öt perc. Amikor kész, sózom, borsozom, és az elkészült orzottó tetejére adagolom. Parmezánnal megszórva tálalom.
Aki az árpát nem szereti, természetesen rizottórizzsel is elkészítheti.