Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Töltött tintahal

2022. november 30. - Oliva receptjei

img_4117.JPG

Igazi mediterrán ízvilág! Érdemes friss tintahalat is venni időnként - nem csak a panírozott fagyasztott karikákat - , mert nem nehéz elkészíteni.

Hozzávalók:
4 tintahal megtisztítva
2 szelet toastkenyér, morzsásra aprítva
1 nyers tojás
2 aszalt paradicsom, felaprítva,
2 teáskanál kapribogyó, durvára vágva,
1 csomó aprított petrezselyemzöld
1 szardellafilé összezúzva
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj, kevés fehérbor, só, bors

A töltelék elkészítése:
Egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat forrósítok, és megpirítom a kenyérmorzsát. Átteszem egy tálba, hozzáadom az aszalt paradicsomot, kapribogyót, a petrezselyem felét, szardellafilét és a tojást. Sózás előtt kóstold meg a tölteléket, mert a szardella és a kapri is sós! (Ha a tintahalat a „lábaival” együtt vetted, akkor azokat - feldarabolás és kevés olívaolajon történő elősütés után – szintén keverd a töltelékhez.) Az összegyúrt tölteléket a halak testébe töltöm, majd 1-1 fogpiszkálóval lezárom a nyílást.
Ismét olívaolajat öntök a serpenyőbe, nagyjából két evőkanálnyit. Dobok mellé egy fokhagymagerezdet is. A forró olajon körbeforgatom a tintahalakat, majd ráöntöm a fehérbort. Jól kiforralom, szórok rá petrezselymet (ízlés szerint sózni is lehet), borsozom, és lefedve nagyjából 10-15 percig párolom (a halak méretétől függ a sütési idő, de nem szabad sokáig sütni, nehogy gumisan rágós legyen).
A kész tintahalakat kiveszem, a visszamaradt szaftot rövid forralással besűrítem, és a halakra öntve tálalom.

Tésztasalátával tálaltam: a kifőtt, lehűtött orecchiette tésztához paradicsomot, mozzarellát és petrezselymet/bazsalikomot kevertem, olívás öntettel átforgattam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr617991526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása