Imádom a tenger gyümölcseit nyáron, egy gyors és könnyed fokhagymás-fehérboros alapon elkészítve. Imádom télen is, de ilyenkor lehet egy kicsit nehezíteni, gazdagítani a mártást. Ez a recept is ilyen. Én most gnocchit készítettem hozzá, de lehet enni tésztával vagy akár friss, ropogós kenyérrel mártogatva ….
Hozzávalók:
35-40 dkg vegyes tenger gyümölcsei (én most tintahalkarikákat és óriásgarnélát vettem)
2 zellerszár, felaprítva
1 fej vöröshagyma, felaprítva
1 fokhagymagerezd, felaprítva
1,5 dl fehérbor
3 dl húsleves v. zöldségalaplé
1 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
kis csokor aprított petrezselyem v. bazsalikom
olívaolaj
Egy serpenyőben olajon kb. 10 perc alatt megpárolom a zellert és a hagymát, az utolsó percben a fokhagymát is hozzáadom. Ráöntöm a bort és addig forralom, míg a bor szinte teljesen elpárolog. Ekkor hozzáöntöm a húslevest, és a tenger gyümölcseit. Közepes lángon pár perc alatt megfőzöm, majd besűrítem a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ízlés szerint még sózom, friss borsot szórok rá, és a tejszínnel dúsítom. Végezetül megszórom az aprított zöldfűszerrel.