Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Túrós stollen marcipánnal

2023. december 10. - Oliva receptjei

img_0078.jpg

Ezt a stollent akkor sütöm, amikor nem akarok kelt tésztával bíbelődni: nagyon egyszerű az elkészítése, ezért kisebb konyhai gyakorlattal rendelkezők is nekiállhatnak. Túrót pedig azért szeretek belegyúrni, mert lazítja a tésztát és nem szárad ki olyan könnyen. Eritrittel készítem, de természetesen hagyományos kristálycukorral is  tökéletes.

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

2 tojás

10 dkg eritrit (vagy 10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg szeletelt mandula

8 dkg kandírozott narancshéj (mazsola is lehet)

1-2 evőkanál rum

12 dkg puha vaj

25 dkg túró (krémesebb fajtát szoktam ehhez venni, nem a rögöset)

20 dkg marcipánmassza

 A tetejére: 2-3 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál porcukor

 Először összekeverem a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és az eritritet. Utána beleteszem a lazán felvert 2 tojást, a lágy vajat, túrót, rumot, mandulát és kandírozott gyümölcsöt, és az egészet összegyúrom. Zárható dobozba teszem (vagy folpackba csomagolom) és a hűtőben 30-40 percig pihentetem.

 Pihentetés után enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, kb. 1 cm vastagságúra – nagyjából 30x40 cm-es lesz. A marcipánmasszát is kinyújtom 2 mm vastagra: ugyanolyan hosszú legyen, mint a tészta, de annál kb. 10 cm-rel keskenyebb. Ráfektetem a marcipánt a tészta közepére, így a marcipán a tészta hosszanti irányban a tészta mindkét végéig kiér, de a rövidebb oldalak mentén 5-6 cm-rel rövidebb. A tésztát szorosan feltekerem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Ha nincs kedved a marcipánt kinyújtani, akkor kisebb kockákra vágva, egyenletesen elosztva szórd a kinyújtott tészta tetejére, és így csavard fel – ugyanolyan finom lesz a végeredmény).

 A stollent 175 fokon 45 perc alatt sütöm készre. A sütőből kivéve egy kenőecset segítségével elosztom rajta az olvadt vajat, majd megszórom porcukorral.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9218277883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása