Utánanéztem a receptnek, és a legtöbb leírás szerint ez az étel lengyel-litván eredetű. A hozzávalók listája receptenként változó, de ez érthető is, hiszen a még egyszerűnek vélt lecsót is ezerféleképpen főzzük.
Annyi bizonyos, hogy a lengyelek káposztájába többféle hús kell (vagy kolbász), és a gomba, a méz és a bor sem maradhat ki. Lehet bármilyen gombát használni, de szerintem a csiperke eléggé jellegtelen lenne, ezért én szárított vargányát tettem bele.
Hozzávalók (eredetileg két főre terveztem, de három adag lett belőle):
35 dkg savanyú káposzta
40 dkg pulykacombfilé, csíkokra vágva
25 dkg füstölt kolbász, felkarikázva
10 dkg füstölt szalonna, felkockázva
2,5 dkg szárított vargánya
1 fej hagyma, felaprítva
2 dl fehérbor
2 babérlevél
1 evőkanál méz
1 evőkanál köménymag
étolaj, só, bors
tálaláshoz tejföl.
Először a gombát beáztatom éppen annyi vízben, amennyi ellepi. Kb. 25-30 perc alatt megpuhul, ekkor leszűröm, az áztatóvizet félreteszem, a gombát – ha túl nagy szeletekben van – kisebb darabokra vágom.
Összekeverem a bort, az áztatóvízből kb. fél decit és a mézet
Utána egy lábosban (én megint a jó kis vaslábosomat használtam) kiolvasztom a szalonna zsírját, a sült szalonnakockákat kiveszem és félreteszem.
A zsíron elősütöm a sóval és borssal befűszerezett húst (két adagban), kiveszem, majd a kolbászt is. Ezután visszateszem a lábosba a kolbászt, a húst, hozzáteszem a káposztát, hagymát, babérlevelet; ráöntöm a mézes-boros keveréket és annyi vizet, amennyi éppen ellepi.
Felforralom, majd lefedem és kis lángon kb. 40 perc alatt készre főzöm.
Tálaláskor szórom rá a sült szalonnakockákat, és tejfölt adok mellé.