Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Bigos - lengyel káposzta

2022. november 03. - Oliva receptjei

p1200781s.jpg

Utánanéztem a receptnek, és a legtöbb leírás szerint ez az étel lengyel-litván eredetű. A hozzávalók listája receptenként változó, de ez érthető is, hiszen a még egyszerűnek vélt lecsót is ezerféleképpen főzzük.

Annyi bizonyos, hogy a lengyelek káposztájába többféle hús kell (vagy kolbász), és a gomba, a méz és a bor sem maradhat ki. Lehet bármilyen gombát használni, de szerintem a csiperke eléggé jellegtelen lenne, ezért én szárított vargányát tettem bele.

 Hozzávalók (eredetileg két főre terveztem, de három adag lett belőle):

35 dkg savanyú káposzta

40 dkg pulykacombfilé, csíkokra vágva

25 dkg füstölt kolbász, felkarikázva

10 dkg füstölt szalonna, felkockázva

2,5 dkg szárított vargánya

1 fej hagyma, felaprítva

2 dl fehérbor

2 babérlevél

1 evőkanál méz

1 evőkanál köménymag

étolaj, só, bors

tálaláshoz tejföl.

Először a gombát beáztatom éppen annyi vízben, amennyi ellepi. Kb. 25-30 perc alatt megpuhul, ekkor leszűröm, az áztatóvizet félreteszem, a gombát – ha túl nagy szeletekben van – kisebb darabokra vágom.

Összekeverem a bort, az áztatóvízből kb. fél decit és a mézet

Utána egy lábosban (én megint a jó kis vaslábosomat használtam) kiolvasztom a szalonna zsírját, a sült szalonnakockákat kiveszem és félreteszem.

A zsíron elősütöm a sóval és borssal befűszerezett húst (két adagban), kiveszem, majd a kolbászt is. Ezután visszateszem a lábosba a kolbászt, a húst, hozzáteszem a káposztát, hagymát, babérlevelet; ráöntöm a mézes-boros keveréket és annyi vizet, amennyi éppen ellepi.

Felforralom, majd lefedem és kis lángon kb. 40 perc alatt készre főzöm.

Tálaláskor szórom rá a sült szalonnakockákat, és tejfölt adok mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr8717969520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása