Ezt a süteményt szinte minden karácsonykor megsütöm, éppen itt az ideje, hogy lejegyezzem ide a receptjét, és ne kelljen mindig keresgélnem.
Az elkészítése nem nehéz, kis gyakorlattal már neki lehet állni.
Hozzávalók:
Tészta:
250 gramm liszt
125 gramm hideg vaj
70 gramm porcukor
80 gramm mandulaliszt vagy darált mandula
2 tojás
csipet só
késhegynyi őrölt fehéj
Töltelék:
125 gramm apróra vágott mandula
50 gramm apróra vágott kandírozott narancshéj
3 evőkanál méz
2 evőkanál sárgabaracklekvár
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
Máz:
2 evőkanál méz
50 gramm porcukor
fél narancs kifacsart leve
1 evőkanál sárgabaracklekvár
késhegynyi vaníliakivonat
A tetejére:
80 gramm szeletelt mandula
A tészta elkészítésével kezdem: a hideg vajat a liszttel elmorzsolom, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom. Két cipót formázok belőle és 1 órára a hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a tölteléket és a mázat.
A töltelékhez az összes hozzávalót összekeverem.
A mázhoz a cukrot a mézzel világosra karamellizálom, a tűzről levéve hozzákeverem a naracslevet, a lekvárt és a vaníliát.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítom.
A tésztából két téglalapot nyújtok (az én tepsim 35x23 cm-es). A tepsi aljára sütőpapírt teszek, erre fektetem az egyik tésztát. Elsimítom rajta a tölteléket, befedem a másik tésztalappal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből rögtön rákenem a mázat és megszórom a szeletelt mandulával.
Szeletelés előtt a kész süteményt pár órán át pihentetni kell.