Tészta:
4 tojás sárgája
12,5 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál tej
Hab:
4 tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg szeletelt mandula
Töltelék:
1 evőkanál vaj
1,25 dl víz
10 dkg cukor
2 kisebb narancs és egy fél citrom leve
3 púpozott evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Habosra keverem a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadom a tojássárgáját is, és végül a sütőport, a lisztet és a tejet.
2 db 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelek, és a tésztát elosztva elsimítom bennük (bevizezett kanállal könnyebb elsimítani).
A lapok sütési ideje 25 perc, de az egyiket félidőben kiveszem, ráteszem az időközben felvert, cukros tojáshabot és megszórom a mandulával, majd tovább sütöm.
(Ha nincs két formánk, akkor egymás után süssük meg a lapokat).
A habos lapot sütés után, még melegen szeletekre vágom.
A krémhez a vizet, cukrot és vajat felforralom, és beleöntöm a gyümölcslével elkevert keményítőt. Sűrűsödésig kevergetve forralom, majd a tűzről levéve kihűtöm.
A tejszínt habbá verem és összekeverem a kihűlt narancsos krémmel.
A hab nélküli tortalapra simítom a krémet, és erre óvatosan ráteszem a már felszeletelt habos lapokat.
Forrás: Varázslatos torták