Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Nyitott diós fonat

2022. november 09. - Oliva receptjei

p1060816_1.JPG

Lajos Mari receptjét szóról-szóra követve készítettem el ezt a finom kalácsot. Ezért nem is változtatok a leíráson, úgy adom tovább, ahogy én kaptam (bár lehet, hogy én már változtatásokkal kaptam :) 

 A tésztához:

5 deka élesztő, 5 deka porcukor, 2 dl tej, 50 deka liszt, 4 tojás sárgája, 2 tasak vaníliás cukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 12 deka vaj v. margarin

Töltelék:

5 deka mazsola, fél deci rum, 5 deka cukrozott narancshéj, 1 dl tej, 8 deka kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 deka vaj v. margarin, 15 deka darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Máz:

2 ek. citromlé, 4 ek. porcukor.

Az élesztőt 1 kiskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a maradék cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal és a felolvasztott, langyos vajjal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.(35-40 perc)

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra töröljük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, beleszórjuk a diót és a morzsát, 2 percig főzzük, szikkasztjuk.

Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a narancshéjjal és a mazsolával, hagyjuk kihűlni.

A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon téglalap formára nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és a tepsibe fektetjük; hosszanti irányban pontosan a közepén kettévágjuk és a két fél tekercset óvatosan úgy fonjuk,hogy mindig a vágott fele legyen felül.

Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük, és előmelegített forró sütőben 35-40 percig sütjük.

A mázhoz a citromlevet és a cukrot sűrű péppé keverjük, a sütőből kivett tekercset azonnal, forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr7417974136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása