A tésztához (egy 26 cm-es tortához):
5 tojás
12 dkg cukor
12 dkg puha vaj
12 dkg aprított mandula
2 evőkanál liszt
10 dkg csokireszelék
A töltéshez:
1 üveg cseresznyebefőtt (kb. 25-30 dkg nettó súlyú)
4 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
kevés keményítő
1-2 csomag habfixáló.
A tésztához először 3 tojást szétválasztok és a fehérjéből kemény habot verek.
A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojássárgájákat és a maradék egész tojásokat. Jól elkeverem, majd beleforgatom a csokit, mandulát, lisztet és a tojások felvert habját.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. fél óra alatt készre sütöm. Jól kihűtöm.
A cseresznye levét leszűröm, és kevés cukorral (ha túl édes, akkor citromlevet is teszek bele) felforralom, majd kevés keményítővel besűrítem. Belekeverem a cseresznyéket is, amelyeket előtte negyedekbe daraboltam. Félreteszem hűlni.
A tejszínt a vaníliás cukorral –és ha szükséges, a habfixálóval – felverem.
A tésztalapot kettévágom. Az alsó részére simítom a cseresznyés zselét, arra egy vékony réteg tejszínhabot teszek. Ráteszem a másik lapot, majd a tortát bevonom a maradék habbal.