Amikor a torta összeállításánál a második piskótalapra rákentem a tejszínhabot, és arra kellett volna még kenni a cappuccino-s habot, azon gondolkodtam, hogyan oldjam ezt meg anélkül, hogy az alatta lévő habot ne „kapja fel” a második réteg hab. Ezért habzsákkal nyomtam rá a kávés réteget. Mindezt csak azért írom le, mert az egész tortasütésből ez a művelet tartott a legtovább, a többi gyorsan ment, ezért kis gyakorlattal vagy kevés idővel rendelkezők is bátran nekiállhatnak .
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
A piskótához:
4 tojás
10 dkg cukor
10 dkg darált mogyoró
1 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
10 dkg csokoládéreszelék
A töltelékhez:
6 dl tejszín
3 csomag habfixáló
3 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál cappuccino italpor v. jegeskávé italpor
és még:
kevés konyak vagy kávé
kakaópor, csokoládéreszelék
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojássárgáját a cukorral habosra keverem. Hozzákeverem a mogyorót, lisztet, sütőport és a csokireszeléket, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét is. Kb. 30-35 perc alatt megsütöm, majd kihűtöm és keresztben félbevágom.
Közben 4 dl tejszínt 2 habfixálóval, 2 vaníliás cukorral és a cappuccino porral habbá verem. A maradék 2 dl tejszínt külön felverem a megmaradt habfixálóval és vaníliás cukorral.
Az alsó tésztalapot meglocsolom kevés kávéval vagy konyakkal, rásimítom a cappuccino hab felét. Erre jön a második lap, amit először a tejszínnel kenek meg, majd arra kenem a cappuccino krémet, és a torta oldalát is vékonyan bevonom vele. A tortát körben csokireszelékkel díszítem, a tetejére kakaóport szórhatunk díszítésül.
Forrás: Varázslatos torták