Ennek a répatortának nagyon finom, könnyű és puha tésztája.
Hozzávalók:
25 dkg főtt répa, lereszelve*
6 tojás
30 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor
fél citrom leve és reszelt héja
8 dkg darált mogyoró (dióval, mandulával is helyettesíthető)
10 dkg finom zsemlemorzsa
6 dkg liszt
kevés őrölt fahéj.
A citrommázhoz egy citrom leve és porcukor.
A tojások fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgáját és a cukrot habosra keverem. Hozzáadom a többi hozzávalót és óvatosan beleforgatom a tojáshabot is.
Vajazott, lisztezett tortaformában (24-26 cm átmérőjűben, vagy egy szögletes tepsiben), 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral elkeverem, amennyitől sűrű mázat kapok, és a kihűlt tészta tetejére csorgatom.
*A répát ízesítetlen, tiszta vízben főztem meg, és nem teljesen puhára, csak annyira, hogy egy kis tartása maradjon, és ne pép legyen belőle reszeléskor.
Tipp: Cukros citrommáz helyett szoktam narancslével, narancshéjjal és porcukorral elkevert mascarponés mázzal is készíteni.