Isteni finom krémes süti, és nem nehéz elkészíteni!
1 csomag (500 g) leveles tészta
6 lapzselatin
5 tojássárgája
3 tojás
80 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 fél vaníliarúd
4 cl rum
csipet só
fél liter tejszín
liszt a munkafelület szórásához.
A leveles tésztát két részre osztom, és lisztezett felületen két, kb. 20-30 cm-es téglalappá nyújtom. Az egyiket rögtön sütőlapra helyezem, a másikat 24 kis négyzetre vágom, és így teszem át egy sütőlapra. Villával megszurkálom, hogy ne púposodjon fel (én sajnos a tetőlapocskákat elfelejtettem megszurkálni, így duci kis párnácskák lettek).
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül.
Eközben a lapzselatint hideg vízbe áztatom.
A tojást, tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, a vanília kikapart belsejét, a rumot és a sót gőz fölött habosra keverem (gépi habverővel). A zselatinlapokat kinyomkodom, kb. fél deci forró vízben feloldom és a krémhez teszem. Óvatosan a krémhez forgatom a kemény habbá vert tejszínt is.
A krémet az egész tésztalapra simítom, a tetejére pedig az előre feldarabolt tésztalapocskákat teszem. (persze nem szükséges feldarabolni sütés előtt a tésztalapot, de célszerű, mert könnyebb lesz szeletelni.
A süteményt 1-2 óráig hűtőben dermesztem.
Forrás: WienTourism