Első ránézésre rizses húsnak látszik, de nem az! Illetve, mondjuk rizses hús arab módra: rizs helyett bulgurral (vagyis tört búzával), és izgalmas fűszerekkel.
Az elkészítése nem tart tovább fél óránál.
Hozzávalók (2 személyre):
2 csirkemellfilé, kisujjnyi csíkokra vágva
12 dkg bulgur
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt koriander (nekem csak szemes volt, mozsárban összezúztam)
1 fej hagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva
1 gránátalma
10 dkg dió
olívaolaj
vaj
1. A bulgurt sós, forró vízben 8-10 perc alatt puhára főzöm.
2. Közben egy nagy serpenyőben a diót – zsiradék nélkül, szárazon – megpirítom, majd deszkára borítva durvára vágom.
3. A serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat és kb. 2 dekányi vajat melegítek, és a sóval-borssal fűszerezett csirkemellcsíkokat kb. 7-8 perc alatt megpirítom. Az utolsó percben adom hozzá az őrölt köményt és koriandert. A megsült húst egy nagy tálba borítom.
4. A visszamaradt olajon megpirítom a vöröshagymát, a fokhagymát, hozzáadom a paradicsompürét és további 1-2 percig pirítom, majd a csirkéhez adom.
5. A tálban már várakozik a húst, a főtt bulgur és a paradicsomos hagyma, ezekhez keverem a diót, a gránátalma magjait és az aprított petrezselymet. Szükség esetén sózom-borsozom és máris tálalom.
Stahl Judit receptje alapján