A fürj ritkán használt alapanyag, nem mindig lehet hozzájutni, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Korábban egy töltött fürj receptet már bemutattam, most leírom, hogy a levest hogyan készítem. Ebből a mennyiségből 4 nagy tányérnyi lesz. Levesbetétként egy fél adag töltikét készítettem.
Hozzávalók:
4 konyhakész fürj
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 nagy petrezselyemgyökér
1 zellerszár (vagy 1 kisebb zellergumó)
3 gerezd fokhagyma
4 borókabogyó
10 szem fekete bors
1 szelet friss gyömbér
2-3 szelet szárított erdei gomba (vagy 1-2 friss gombafej)
1 csészényi zöldborsó
1 csokor friss petrezselyemzöld
só
A hagymáról csak a legkülső száraz leveleit szedem le, maradhat rajta egy-két réteg vörös héj, majd félbevágom.
Egy kisebb fazék aljára nagyon vékonyan olajat kenek, felhevítem, és a félbevágott hagymákat a vágott felükkel lefelé téve jól megpirítom, majd felöntöm 1,5 liter hideg vízzel. Beleteszem a fürjeket, felforralom, lehabozom, majd hozzáadom a tisztított és darabolt zöldségeket és a fűszereket, megsózom és kis hőfokon gyöngyözve főzöm. A petrezselyemnek csak a vastag szárát adom hozzá, a leveleket tálaláskor aprítva fogom rászórni. A pirított vöröshagyma szép színt és ízt is ad a levesnek, akárcsak az erdei gomba ( de ebből tényleg csak kevés kell, hogy ne domináljon).
A levest én kb. másfél óráig főztem, az utolsó 5 percben adtam hozzá a zöldborsót.