Olvastam nemrégiben egy könyvet, abban a főszereplő szinte mindenhol rumbabát evett. Annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy kerestem is gyorsan recepteket hozzá, de aztán a nagy nyári melegben nem sütöttem meg rögtön, ma viszont igen. Nagyon finom lett, annyira puha és könnyű a tésztája!
Kicsit hosszas az elkészítés leírása, de egyáltalán nem nehéz megcsinálni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1,2 dl tej
1,5 dkg élesztő
4 tojás
12 dkg vaj
6 dkg cukor
csipet só
12 dkg mazsola
rum a mazsola áztatásához
a sziruphoz: 1,5 dl víz, 15 dkg cukor, 5 evőkanál rum
a tetejére: 2-3 evőkanál baracklekvár és 1 evőkanál rum.
Először a megmosott mazsolát rumba áztatom.
A tejet meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok egy teáskanálnyi cukrot, majd félreteszem, míg az élesztő felfut.
A lisztet egy tálba szitálom, belekeverem a cukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Picit pihentetem, majd hozzáadom a tojásokat és a felolvasztott vajat. Jól elkeverem (a dagasztókaros robotgépet használom), majd belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is. Az így kapott tészta sokkal lágyabb és folyósabb, mint egy szokásos kelt tészta!
Egy órán keresztül kelesztem.
Közben egy muffinsütőt jó alaposan kivajazok. Elkészítem a szirupot is, amihez először a vizet a cukorral kb. tíz percig forralva összefőzöm. Ha kihűlt, mehet hozzá a rum is.
A megkelt tésztát a muffinformába töltöm. Nem szabad a mélyedéseket teljesen megtölteni, csak félig-kétharmadig. Még egy kicsit pihentetem (10-15 percig), majd 200 fokra előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütöm.
A formából kivéve kicsit hűlni hagyom, majd meglocsolom, jól átitatom a sziruppal. Végül a tetejét megkenem a rumos lekvárral.
Tipp: én csak fél adagot sütöttem (sajnos ), így a 12 mélyedéses muffinsütömnek 7 mélyedése telt meg.