Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Stollen

2022. november 16. - Oliva receptjei

p1120827.JPG

Ezt az adventi gyümölcskenyeret a TV Paprika műsorán láttam. Több olyan stollenreceptet hallottam már, ahol a kész süteményt egy-két hétig kamrában kell tárolni és csak utána fogyasztható, de ez szerencsére nem olyan!

Hozzávalók 2 rúdhoz:

60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojás
12 dkg vaj
2 dkg élesztő
1,8 dl tej
15 dkg őrölt mandula
5 dkg mazsola
3 dkg kandírozott narancs
3 dkg kandírozott citrom
1 citrom reszelt héja*
1 teáskanál só
csipet fahéj
kevés rum a mazsola áztatásához
25 dkg marcipán
A tetejére: 10 dkg vaj és 5-10 dkg porcukor
(* reszelés helyett jobb, ha egy speciális eszköz segítségével vékony csíkokban lehántott citromhéj darabkákat használunk, de ha nincs ilyen hámozónk, megteszi a reszelő is)

1. A tej felét meglangyosítom, beleteszem az élesztőt, elkeverem, majd hozzákeverek 7 dkg lisztet, és az egész keveréket 45 percig pihentetem.

2. Egy lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a cukrot, a maradék tejet és a sót, majd - a tűzről már levéve - beleteszem a felfuttatott lisztes élesztőt és simára keverem egy kézi habverővel.

3. Egy tálba szitálom a lisztet, beleütöm a tojásokat, beleöntöm a darált mandulát és a vajas keveréket, majd robotgéppel alaposan kidagasztom, nagyjából 15 percig. Az utolsó pár percben hozzáadom a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát és a citromhéjat is. Ha a tészta nem elég lágy, mehet hozzá még egy kis tej. A tésztát ezután 1 órán át kelesztem.

4. A tésztát ezután két részre osztom, és két ovális lapra nyújtom (kb. 30 cm hosszú és 20 cm széles, és a vastagsága nagyjából 1 cm.)
p1120809.JPG
5. A marcipántömböt hosszában szelve 4 egyenlő rúdra vágom, és a tészta közepére teszem, majd a tésztát feltekerem bagett alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. Még 15-20 percig pihentetem, majd 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

6. A kisült tésztát kiveszem, megkenegetem olvasztott vajjal, jól megszórom porcukorral, majd 3 percre visszateszem a sütőbe. Ezt még kétszer megismétlem – és kész is van a finom gyümölcskenyér!

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9117980250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása