Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Szekszárdi-tál

2022. november 16. - Oliva receptjei

p1120650.JPG

Ez a desszert Szekszárdon és környékén éppoly népszerű a cukrászdákban, mint máshol a somlói galuska. Érdekes módon azonban az ország más pontján szinte teljesen ismeretlen. Az igazi szekszárdi-tál gyerekkoromban az volt, amit a cukrászdában árultak, persze aztán megszülettek a házi receptek is, amelyek már majdnem olyanok voltak mint az igazi, de azért mégsem…
A saját családi receptünk elveszett, ezt a leírást pedig úgy szereztem, hogy a Food and Wine oldalán kommentet írtam egy cikkhez, amiben azt is leírtam, hogy szeretném megszerezni ennek a sütinek a receptjét. És egy kedves lánytól – teljesen ismeretlenül –meg is kaptam, ezúton is köszönöm neki.
Az elkészítés végtelenül egyszerű, íme a hozzávalók:
1 nagy csomag babapiskóta (kb. 30-40 darab)
3 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
4 dl tej
10 dkg étcsoki
5 dkg mazsola (rumba áztatva)
2-3 dl tejszínből vert hab

Egy serpenyőben összekeverem a tojássárgákat a cukorral, liszttel és a tejjel. Közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg besűrűsödik, majd beledobálom a kockára darabolt étcsokit, és a tűzről levéve még addig keverem, míg a csoki felolvad.
Kicsit hűlni hagyom a csokis krémet, ezalatt a tojások fehérjéből kemény habot verek, majd hozzákeverem a csokis krémhez.

Egy tálban rumos tejbe áztatott piskótákat és a csokis krémet több rétegben lerakom, a rétegek közé mazsolát szórok.

Tálalásig legalább 1-2 órára behűtöm, majd kanállal tányérra teszem, tetejére tejszínhabot nyomok.

Tippek:
- babapiskóta helyett 4-5 tojásból sütött piskóta is használható
- mazsola helyett pedig meggybefőttel is készíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr4517980220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása