Nem sütöttem még soha grízes rétest, mert a gríz pirítását, párolását túl bonyolultnak gondoltam. Ezzel a recepttel viszont ezt a lépést megspórolhatom, és a végeredmény mégis egy nagyon finom rétes lesz!
Azt azért még el kell mondanom, hogy ezt a rétest most nem én, hanem Anyu sütötte.
Hozzávalók:
9 réteslap
3 tojás
2 pohár cukor
1 vaníliás cukor
2 pohár natúr joghurt
1 pohár étolaj
1 és 1/3 pohár gríz
1 csomag sütőpor
1 üveg magozott meggybefőtt
A receptben a joghurtospohár szolgál mértékegységül.
A meggyet lecsepegtetjük, a levére nem lesz szükség.
A 3 tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, hozzáadom a joghurtot és az olajat is, majd végül a sütőporral elkevert grízt.
Egy réteslapot kiterítek, megkenem a grízes töltelékkel, ráteszek még egy lapot, újra töltelék, majd még egy lap és ismét töltelék következik. Ezt a harmadik réteget megszórom meggyel, feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék 6 lapból, ugyanígy eljárva még 2 rétest tekerek.
A grízes masszát úgy kell elosztani, hogy egy kevés még maradjon a három rétes feltekerése után, így ezzel a maradékkal megkenem a tekercsek tetejét.
180 fokos sütőben szép aranyszínűre sütöm (kb. fél óra alatt).
Tipp: bár igazán nem tart sokáig elkészíteni, de ha minden perc számít, akkor előző este is összeállítható, és a hűtőben eláll sütésig.