Ez az étel (kiejtése: csoppínó) San Fransisco környékén nagyon népszerű, az oda bevándorolt olaszok tették ismertté. Friss halakból az igazi, de fagyasztott tenger gyümölcsei keverékből is finom!
Hozzávalók:
45-50 dkg tenger gyümölcsei
5 dkg vaj
1 fej hagyma, finomra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
1 doboz darabolt konzervparadicsom
1 bögre húsleves
1-1,5 dl száraz fehérbor
2 babérlevél
3-4 bazsalikomlevél (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
1 mokkáskanálnyi szárított oreganó
1 mokkáskanálnyi kakukkfű
Egy magasabb falú serpenyőben megolvasztom a vajat, és közepes lángon puhára dinsztelem rajta a hagymát, fokhagymát és a petrezselymet.
Beleöntöm a paradicsomot, húslevest és a bort és beleteszem a fűszereket is. Ízlés szerint sózom, majd a felforrt, beleteszem a tenger gyümölcseit. A serpenyőt lefedem, és mérsékelt lángon kb. 35 perc alatt készre főzöm az ételt.
Friss, ropogós héjú bagettet sütöttem hozzá (recept: IDE_kattintva).
Ha friss hozzávalókból készítjük, akkor először 20-30 percig csak a szószt kell főzni, majd utána beletenni a halakat, rákokat, kagylót stb. és további 10 perc főzés után elkészül.