Receptjeim gyűjteménye

Oliva

Oliva

Tarte tatin - fordított almatorta

2022. november 17. - Oliva receptjei

p1150467.JPG

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
1 tojás
10 dkg cukor
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
továbbá
5 nagy alma (Golden), hámozva, kimagozva és cikkekre vágva
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, és legalább 1 órán át hűtőben pihentetem.
2. Egy magasabb falú, nagy serpenyőben a cukrot, vajat és a vizet világos színűre karamellizálom. Beleteszem az almaszeleteket, és kis lángon kb. fél óráig párolom, fedő nélkül. A karamellnek mézhez hasonló állagúnak kell lennie. (Ha az alma túl sok levet eresztene és fél óra múlva még hígabb lenne a karamell, akkor nagy lángon forralva be lehet sűríteni.)
3. Az almagerezdeket egy tortaforma aljára rendezem, ráöntöm a karamellszószt és 180 fokon fél óráig sütöm, majd kihűtöm.
4. A tésztát kicsivel nagyobbra sodrom, mint a tortaforma. Megszurkálom villával és az almára borítom. A széleit lenyomkodom és 180 fokon fél óra alatt megsütöm. Óvatosan tálra borítom.
Tippek:
- Az 1.-3. lépést előző nap is megcsinálhatjuk, a hűtőben a tészta és az elősütött alma is eláll egy napot.
- A tésztát én folpack fólián sodrom ki, mert nagyon zsíros, és így egyrészt nem ragad a munkalaphoz, másrészt a fóliával könnyebb felemelni és az almára borítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://olivareceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9617981356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása