A megadott mennyiségek változhatnak, mivel nem biztos, hogy mindig egyforma méretű zsemlét vásárolunk .
6 zsemle
fél liter tej
25-30 dkg liszt
2-3 tojás
5 dkg puha vaj
1 csokor petrezselyemzöld, felaprítva
só, bors
A zsemléket kockára vágom, és sütőlapra terítve, forró sütőben aranyszínűre pirítom.
Egy tálba átteszem, ráöntöm a tejet és jól átforgatom, hogy ne maradjanak száraz kockák. Kb. fél óráig pihentetem, majd hozzáadom a többi hozzávalót is. Sűrű galuskatészta-szerű állaga legyen, ennek megfelelően változhat a hozzáadott tojás vagy liszt mennyisége.
Ezután folpack fóliából négy téglalapot vágok. A gombócmasszából nedves kézzel szalámi vastagságú rudacskákat formázok – ez kicsit nehéz, mert ragacsos a tészta, de a nedves kézre kevésbé tapad – majd egyesével szorosan betekerem őket a fóliába. A rudak két végét – úgy mint a szaloncukrot – lezárom.
Egy nagy lábosban vizet forralok, és a zsemlegombócokat kb. 30-40 perc alatt, gyöngyözve forró vízben megfőzöm, kiveszem és kicsomagolom (óvatosan, mert forró!). Felszeletelés előtt pár percig pihentetem.
A gombóchoz tálalt tejfölös ököruszály receptje IDE kattintva elérhető.