Nyáron nagyon ízlett a balatonfüredi Karolina cukrászdában kapható almás krémes. Annak a receptjét természetesen nem tudom, de megpróbáltam itthon valami hasonlót alkotni.
Hozzávalók:
6 nagy alma, hámozva, magozva és vékonyra (kb. fél cm) felszeletelve
3 dkg vaj
4-5 evőkanál kristálycukor
késhegynyi őrölt fahéj
30 db babapiskóta
fél dl rum
4 dl habtejszín vagy hulala
25 dkg mascarpone
Egy lábosban felolvasztom a vajat, rádobom az almákat és megszórom a kristálycukorral. Kicsit kevergetem, hozzáadom az őrölt fahéjt, majd lefedve, kis lángon megpárolom. Nem kell vizet ráönteni, ki fogja engedni a levét.
Ezután az almát leszűröm, de a levét nem öntöm ki, hanem a rummal összekeverem. Félreteszem és kihűtöm.
A tejszínt felverem ízlés szerinti mennyiségű cukorral (hulala használata esetén nem szükséges további cukrot adni hozzá), majd beleforgatom a mascarponét.
Egy olyan tálat választok, aminek magasabb az oldala (a területe pedig akkora, amekkorát 15 piskóta befed). A piskóták felét a rumos almalébe mártom, és kirakom vele a tál alját. Erre jön az alma fele, majd a hab fele. Megismétlem a rétegzést, majd a kész süteményt legalább 3-4 órára hűtőbe teszem, de még jobb, ha előző nap elkészül.
Tippek:
- a felszeletelt almákat citromleves vízbe tettem addig, amíg az összessel nem végeztem, így nem barnult meg,
- nem szükséges mascarponét használni, szerintem csak tejszínhabbal is finom lesz – ez esetben 1-2 deciliterrel több tejszínből készüljön a hab.