Ennek a rétesnek kicsit vastagabb a tésztája, mint a nyújtottnak; inkább a tiroli rétesre hasonlít. Nagyon jó gyümölcsös rétesek készítéséhez, mert magában tartja a tölteléket, nem folyik ki belőle a gyümölcs szaftja – főleg, ha a végét is szépen behajtjuk.
Hozzávalók a tésztához, 1 rúd réteshez:
18 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
csipetnyi só
2 evőkanál tejföl
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk. Én késes robotgépben csinálom, így 1 perc alatt kész. A tésztát hűtőben fél óráig pihentetem, majd lisztezett deszkán kinyújtom kb. 2 mm vékonyra. Mehet rá a töltelék, majd felcsavarom – úgy, mint a bejglit – és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. Sütés előtt én tejföllel kentem meg a tetejét, de tojássárgával megkenve még szebb lesz.
A töltelék nálam most a következő volt:
A tésztára darált diót és barnacukrot szórtam, majd erre a lecsepegtetett, magozott cseresznyét.