Ez a desszert a túrós zsemle „deluxe” verziója. Ebben a téli szezonban naranccsal és kivivel tálaltam, de már alig várom, hogy kora nyáron eperrel, málnával, ribizlivel is kipróbáljam.
Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró
5 tojás
5 dkg mazsola, megmosva, rumba áztatva
3 zsemle, vékonyan meghámozva és kis kockákra vágva
10 dkg kristálycukor
1 dl tej
1 vaníliás cukor
csipet só
a formák kikenéséhez vaj és kristálycukor
a tálaláshoz: méz, tejföl, gyümölcsök
A zsemlekockákat a tejjel leöntöm.
A tojások sárgáját a sóval, vaníliás cukorral és 5 dkg kristálycukorral habosra keverem.
A tojásfehérjéket a maradék 5 dkg cukorral habosra verem.
A tojássárgás krémhez adom a lecsepegtetett mazsolát, a túrót, zsemlét és a tojáshabot. Óvatosan összekeverem.
Egy őzgerincet vajjal kikenek és kristálycukorral megszórok és beleöntöm a túrós krémet.
Egy tepsibe teszem az őzgerincet, és forró vizet öntök alá úgy, hogy a formának kb. a feléig-kétharmadáig érjen.
160 fokos sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Mézes tejföllel és gyümölccsel tálalom.
Nekem elég pici az őzgerincformám, ezért nem fért bele az összes massza: a maradékot szufléformákban sütöttem meg.
Forrás: Fahéj magazin
Tipp elkészíthetjük kuglófformában is, szép koszorú alakja lesz.